Antonićev sin se javio policiji

Milan Antonić, sin Dušana Antonića, javio se policiji iz Crne Gore i rekao da će se javiti specijalnom tužiocu za organizovani kriminal zbog "afere Agrobanka".

Izvor: B92, Veèernje novosti

Petak, 10.08.2012.

10:01

Default images

On tvrdi da nije u bekstvu, već da je na letovanju, i rekao je da će se vratiti u Srbiju kako bi se odazvao pozivu istražnih organa, potvrdio za B92 direktor policije Milorad Veljović.

Nekoliko sati ranije, osmoro uhapšenih, među kojima je i bivši predsednik IO banke Dušan Antonić, predato je uz krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal. Svi su tokom celonoćnog saslušanja negirali krivicu.

Policija još traga za Slobodanom Ratkovićem, zamenikom direktora privrednog društva "Hedkomerc" iz Beograda.

Ministar policije Ivica Dačić najavio je još hapšenja, a "Novosti" navode da će se zbog "afere Agrobanka" iza rešetaka naći i do 30 osoba.

"Nećemo o imenima. Imamo puno jedinstvo u državnom rukovodstvu i siguran sam da će svi koji su počinili kriminalna dela odgovarati", rekao je Dačić.

A Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devetorice osumnjičenih.

Milan Antonić (1978), sin bivšeg prvog čoveka banke, jedan je od osnivača firme "Eso limb Gmbh" iz Beča, koja je preko svojih firmi u Srbiji nosilac brojnih spornih kredita uzimanih od "Agrobanke".

Antonić je preduzeće koje je osnivač privrednog društva "Drina timber" d.o.o. Ljubovija osnovao zajedno sa Dušanom Sekulićem, sinom Radoslava Lala Sekulića, vlasnika "Habit farma". O načinu davanja tih spornih kredita koji će građane Srbije verovatno koštati nekoliko stotina miliona evra i dalje se govori oprezno.

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je za B92 da se on javio operativcu kriminalne policije i da je tom prilikom rekao sa porodicom na odmoru u Crnoj Gori i da ne želi da beži. "Njemu je sugerisano da se javi tužiocu za organizovani kriminal koji će nakon izjave odlučiti šta će i kako će," kazao je Veljović i dodao da mu je tom prilikom saopšteno da je protiv njega podnesena krivična prijava.

"Ovo je ozbiljan predmet koji je iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mi radimo na tome da utvrdimo odgovornost i potpunu ulogu Upravnog odbora, članova Upravnog odbora, Izvršnog odbora, članova Izvršnog odbora i svih nadzornih organa koji su vršili ili imali obavezu da vrše kontrolu poslovanja Agrobanke" rekao je Veljović i dodao da je MUP tražio od NBS izveštaj o izvršenoj kontroli na osnovu koga su pokrenuli istragu u februaru.

Bivši član UO Agrobanke i i član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković rekao je u četvrtak da je sve što je dolazilo do Upravnog odbora "bilo čisto i nije ukazivalo na korupciju", dok Zvonimir Nikezić, koji je napustio UO tri meseca pre uvođenja prinudne uprave, kaže za "Kurir" samo da je bilo propusta.

"Stalno sam se protivio poslovnoj politici, a glasao sam i protiv finansijskog izveštaja 2010. jer je u njemu bilo puno propusta", rekao je Nikezić, koji ipak nije mogao da odgovori zašto nije obavestio državu o propustima koje je primetio.

"Propadanje trajalo četiri-pet godina"

Oglasio se i Srđan Mihajlović, član UO, koji kaže da je kao predstavnik domaćeg i stranog kapitala došao u decembru 2010, a otišao posle uvođenja prinudne uprave.

"Hteo sam da promenim rad UO, ali sam u većini situacija bio u manjini kad se glasalo. Ključna stvar, gde sam dva puta bio preglasan na UO, bio je predlog da se mogućnost davanja kredita iznad 20 odsto kapitala banke vrati s Izvršnog na Upravni odbor. Insistirao sam da se poveća javnost u radu, ali otpor u IO je bio velik, čak je tražena moja smena, jer sam narušavao harmoniju", rekao je on za "Kurir" i dodao da banka nije propala za godinu dana, već je propadanje trajalo četiri-pet godina.

Prema informacijama "Novosti", veći broj firmi čiji su direktori uhapšeni povezan je sa doskorašnjim prvim čovekom u Agrobanci Dušanom Antonićem. Recimo, beogradski "Hedkomerc" je osnivač "Drina timbera", firme čiji je suvlasnik Antonićev sin Milan.

Drugi vlasnik ove kompanije Miloš Uzelac, kao i odgovorna lica Branimir Uzelac i Suad Hasović već su iza rešetaka.

Inače, prema izveštaju o radu "Agrobanke", u koji su "Novosti" imale uvid, ova poljoprivredna banka se ponajmanje bavila kreditiranjem agrara. Samo 15 odsto zajmova plasirano je u oblast zbog koje je poslovna banka i osnovana.

Uz to, jasno je i da je danas teško moguće naplatiti oko 300 miliona evra problematičnih kredita koje je prethodno rukovodstvo odobravalo preduzećima, jer su mnoga u međuvremenu ugašena, u stečaju su ili se imovina vlasnika vodi na njihove žene i decu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: