Imenovani saradnici tajnih službi

Makedonska Komisija za verifikaciju činjenica je na svom sajtu prvi put objavila imena saradnika sa tajnim službama, iz vremene bivše Jugoslavije do 2006.

Izvor: B92

Subota, 04.08.2012.

15:35

Default images

Lista je objavljena u skladu sa Zakonom o lustraciji, podsećaju mediji.

Makedonska javnost je juče nestrpljivo iščekivala objavljivanje imena. Komisija je prvo oko podneva postavila na sajt ime samo jednog saradnika, posle kraćeg vremena ga povukla, da bi tek sinoć objavila imena 11 ljudi koji su sarađivali s tajnim službama.

Na toj listu su Vladimir Milčin, prvi čovek Sorosove Fondacije Otvoreno duštvo u Makedoniji, Mahi Nesimi, bivši makedonski ambasador, istoričar Kosta Balabanov, Sejfedin Haruni, bivši poslanik, Nikolče Babovski, kandidat za poslanika na parlamentarnim izborima 2010. godine.

Među saradnicima tajnih službi su i Šaban Šehu, savetnik u Vladi, Jordančo Čevreski, glumac i dekan fakulteta za dramske umetnosti, Feredin Miftari, zamenik direktora najvećeg zatvora u Makedoniji, Vasil Gagačev, bivše predsednik Vrhovnog suda, Zoran Jovanovski, član Saveta opštine Rosoman i Slobodan Ugrinovski, savetnik u gradskoj skuštini Skoplja i predsednik male stranke Titove leve snage.

Rešenjem Komisije, funkcioneri će dobiti otkaz iz državne institucije ako su tamo zaposleni.

Ustavni sud je početkom ove godine osporio nekoliko članova starog zakona o lustraciji koji su se odnosili na obavezu da izjavu o nesarađivanju sa tajnim službama podnose novinari i svi medijski radnici, kao i sveštena lica, nevladine organizacije i članovi političkih stranaka.

Prema novom zakonu, koji je stupio na snagu sredinom jula, tu obavezu imaju svi bivši i aktuelni nosioci javnih funkcija, predsednik države, premijer, ministri, poslanici, sudije, javni tužioci, advokati, direktori javnih preduzeća, članovi akademija nauka i umetnosti, vojna lica, zaposleni u visokoobrazovnim institucijama. Novom zakonu podležu i biznismeni koji su kapital stekli u proces tranzicije.

I dok vlast smatra da ovaj zakon vodi ideološkom pomirenju i raščišćivanju dilema o tome ko je kako napredovao u karijeri i na koji način se obogatio, opozicija smatra da se radi o obračunu s političkim neistomišljenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: