Žestoke borbe u Damasku

Sirijska vojska žestoko je napala Damask koji je proteklih dana bio poprište teških sukoba, a okršaji se vode i u gradu Alepu. Iran: U Siriji mirno.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 22.07.2012.

10:39

Default images

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da borbe traju i u nekoliko delova drugog po veličini grada u Siriji, Alepa.

"Vojska je tenkovima i oklopnim vozilima napala distrik Barzeh u severozapadnom delu Damaska. Dva helikoptera bombarduju Barzeh i iznad tog dela grada se vije gust dim.

U napadu učestvuje veliki broj vojnika i uključena je velika količina naoružanja", izjavio je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije.

Opservatorija je saopštila da su na krovove zgrada u Barzehu postavljeni snajperisti.

Vojska se nalazi i na obodima distrikta Mazeh, gde je danas poginula jedna osoba, a nekoliko je ranjeno, prenosi AFP. Sukobi se vode i u nekoliko delova Alepa, gde žestoke borbe traju od petka. Ima izveštaja o borbama oko distrikta Salahedin i Sakur, kaže Abdel Rahman.

Napad vojske na Salahedin počeo je u zoru, rekao je francuskoj agenciji neimenovani antirežimski aktivista.

U Siriji je juče poginulo ukupno 164 ljudi, od kojih su 86 bili civili, 49 vojnici i 29 pobunjenici.

Zvaničnici iračke službe bezbednosti i državna televizija kažu da je sirijska vojska preotela kontrolu nad graničnom prelazu od pobunjeničkih boraca koji su ga zauzeli dan ranije.

Zvaničnici kažu da su pobunjenici danas pobegli iz karaule kod iračkog grada Rabija pre no što su stigle sirijske vladine trupe.

Nema izveštaja o tome da li je bilo borbe na graničnom prelazu koji je 520 kilometara severozapadno od Bagdada.

Rabija je drugi prelaz na granici Sirije i Iraka koji su sirijski pobunjenici oteli od vladinih snaga. Drugi, na zapadu, kod iračkog grada Kaim, i dalje u rukama pobunjenika.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u Siriji od početka pobune u martu prošle godine poginulo najmanje 19.106 ljudi. Od toga su 13.296 bili civili, medju kojima su i pobunjenici, 4.861 vojnici i 949 dezerteri.

"U Siriji mirno"

U Siriji je mirno i nema potrebe za evakuacijom iranskih državljana, izjavio je danas Ali Akbar Salehi, šef diplomatije Irana, glavnog saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada.

"Sirija je mirna i iranski državljani koji su tamo nemaju nikakvih problema i nema potrebe da se zbog njih sprovodi neka posebna akcija", rekao je Salehi, a prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Istovremeno, više od 2.000 Sirijaca izbeglo je danas u Jordan bežeći od krvoprolića u svojoj zemlji, rekao je šef Društva Ketab i suna, humanitarne organizacije koja brine o više od 50.000 sirijskih izbeglica u Jordanu.

"Oni su pobegli od nasilja. Mogli smo da čujemo pucnje i okršaje na sirijskoj strani granice tokom noći. Borbe su bile veoma intenzivne", kazao je Zajed Hamad, koji očekuje novi talas sirijskih izbeglica kako se borbe sirijskih snaga i pobunjenika budu nastavljale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: