Zukorlić građanin Srebrenice?

Glavni muftija u Srbiji Muamer Zukorlić najavio da će za nekoliko dana prijaviti boravak u Srebrenici, kako bi u njoj mogao da glasa na lokalnim izborima.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

22:40

Default images

Pre njega radikalne poruke slali su vrhovni poglavari u BiH i Hrvatskoj, Mustafa Cerić i Aziz Hasanović, koji su tražili da Srebrenica mora da bude izvučena iz ustavnog poretka Srpske, pišu "Novosti".

Zukorlić je potvrdio da još nije prijavio boravak u Srebrenici, ali da će to uskoro učiniti. On je obrazložio da je to za njega human čin, kako bi glasao u toj opšini na predstojećim lokalnim izborima.

"Najavio sam taj čin i to ću učiniti narednih dana," kazao je Zukorlić i dodao da je dobio informacije da je potrebno da prethodno dobije nekoliko dokumenata, kako bi prijavio boravak u Srebrenici. Zukorlić je naveo da je u procesu obezbeđivanja tih uslova i da ima državljanstvo BiH.

Političari Srpske najoštrije osuđuju kontinuirano uplitanje čelnih ljudi Islamske zajednice u BiH, Srbiji i Hrvatskoj u politička pitanja zemlje i njihove zahteve da Srebrenica dobije poseban status na predstojećim lokalnim izborima.

Tvrde da je reč o neprimerenim i radikalnim stavovima verskih vođa, jer Srebrenica pripada Srpskoj i u ovoj opštini moraju da važe ista izborna pravila, kao i u drugim mestima u RS, po važećim izbornim zakonima.

Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić kaže za „Novosti“ da vrh Islamske zajednice u zemlji i regionu u ovom trenutku sprovodi najradikalniju bošnjačku politiku prema Srpskoj.

"Strašno je da verske vođe radikalizuju situaciju u zemlji i traže prekrajanje granica otimanjem opština Srpske. Zukorlić po Cerićevim instrukcijama sprovodi tu opasnu i primitivnu politiku, a uvek im je najlakše da manipulišu pitanjem Srebrenice," ocenio je Vasić.

Prema njegovim rečima, Zukorlić se svesno svrstava u grupu fiktivnih birača za Srebrenicu.

"Cerićev i Zukorlićev plan je da tako motivišu što više Bošnjaka iz Federacije da odu i da se prijave u Srebrenicu za izbore. To je prljava politička kampanja, ništa više," istakao je Vasić.

Zabrana knjige "Srebrenica: falsifikovanje istorije"

Predsednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović izjavio je da zabrana distribucije knjige „Srebrenica: falsifikovanje istorije“ predstavlja prvorazredni skandal i grubo kršenje Ustava BiH, kao i Evropske povelje o ljudskim pravima.

"Za zabranu neko mora da snosi odgovornost i moralnu i zakonsku. Zahtevamo ukidanje zabrane," rekao je Karganović na konferenciji za novinare.

On je istakao da ta knjiga predstavlja „legalno štivo naučnog karaktera“ koje ne krši nijedan zakonski propis na nivou BiH, a naročito ne na evropskom nivou.

Karganović je naveo da je, povodom zabrane knjige na zahtev Federacije BiH, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, od koga očekuje pomoć kako bi se kršenje ustavnih odredaba i prava građana BiH vratilo u zakonske okvire.

- Meni je dovoljna činjenica da Ustav BiH, čiju ste pravilnu primenu vi, između ostalog, postavljeni da nadgledate, a i Evropska povelja o osnovnim pravima, decidno odbacuju mogućnost zabrane ovakve vrste - naveo je Karganović u pismu visokom predstavniku, preneli su banjalučki mediji.

Knjiga „Srebrenica: falsifikovanje istorije“ predstavlja zbornik kritičkih eseja povodom dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, studije američkog profesora Edvarda Hermana i grupe stranih autora, kao i domaćih autora. Njena distribucija u BiH zabranjena je ove nedelje odlukom komisije u kojoj se nalaze po jedan predstavnik Republike Srpske, Federacije BiH i UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: