Optužnica protiv Veselinovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv kontroverznog bisnismena iz Zvečana Zvonka Veselinovića, potvrdio Miljko Radisavljević za B92.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.06.2012.

11:08

Default images

Tužilaštvo za organizovani kriminal, osim Veselinovića, podiglo je optužnicu i protiv Dragana Ćurčića i Milana Radojičića zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 32 kamiona lizing kompanije "Hipo Alpe Adrija lizing".

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da se osumnjičeni, optužnicom koja je podignuta 8. juna, terete za krivično krivično delo zloupotreba službenog položaja kojim su pribavili imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara.

Posle podizanja optužnice Veselinoviću i Ćurčiću produžen je pritvor, dok je Radojičić u pritvoru po rešenju istražnog sudije Višeg suda u Pirotu, naveo je Radisavljević. Prema njegovim rečima, optuženi se terete da su protivpravno prisvojili 32 motorna vozila različitih marki, koja su vlašnistvo lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing".

Vozila je koristila Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa "Hipo alpe adria bankom", navodi se u optužnici.

U novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing. Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosova i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana. Sav prihod koji je ostvaren od korisćenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara.

Tužilac za organizovani kriminal je istakao da je deo vozila pronađen na teritoji Kosova i dodao da očekuje da će biti vraćeni vlasniku.

Viši sud u Kraljevu u decembru je pokrenuo istragu protiv Zvonka Veselinovića zbog krivičnog dela nedozvoljenog držanja pištolja. On je 20. decembra uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi istraga u Specijalnom sudu u Beogradu zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora prošlogodišnjih nereda na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je u januaru da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Veselinovića, Radojičića i Čurčića.

Podsetimo, B92 je već nekoliko puta izveštavao da se Veselinović na Kosovu bavio švercom, da je bio na platnom spisku Pošte Kosova, a komandant Kfora Erhard Drevs izjavio da iza nasilja protiv vojnika Kfora i paljenja barikada stoje Zvonko Veselinović i njegov brat, kao i da Kfor ima snimke koji to dokazuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: