Srbija nema prostor za opasan otpad

Srbija još nije utvrdila lokaciju za postrojenja za fizičko-hemijski tretman opasnog industrijskog otpada, kaže pomoćnik ministra ekologije Aleksandar Vesić.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2012.

12:38

Default images

"Očekujemo nastavak tog projekta koji pomaže Evropska unija (EU), a njegovo finansiranje bi moglo da se realizuje raspisivanjem tendera ili javno-privatnim partnerstvom", kazao je Vesić novinarima na konferenciji o upravljanju opasnim otpadom u Privrednoj komori Srbije.

Vesić nije mogao da navede kada bi moglo da bude rešeno pitanje lokacije za izgradnju postrojenja, podsetivši da je za to potrebna i saglasnost građana mesta u kojem će ono biti izgrađeno.

On je rekao da se očekuje da EU izgradnju postrojenja pomogne sa oko 10 miliona evra, dok bi za ostatak od 20 do 30 miliona evra bila potrebna pomoć privrede.

Evropska unija (EU) suspendovala je početkom godine na šest meseci projekat pomoći za izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman opasnog industrijskog otpada u Srbiji, jer još nije određena lokacija na kojoj će se graditi.

S lokalnim samoupravama se o mogućoj lokaciji pregovara mesecima, a građani uglavnom ne žele da se takvo postrojenje podigne u njihovoj opštini.

Iz Ministarstva za životnu sredinu su ranije naveli da je u Srbiju zabranjen uvoz i primena tehnologija koje negativno utiče na zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine, zbog čega nema bojazni da će izgradnja postrojenja za tretman opasnog otpada biti štetna.

Vesić je istakao da uništavanje opasnog otpada u inostranstvu privredu Srbije košta najmanje tri evra po kilogramu, zbog troškova transporta i osiguranja, dok bi u domaćem postrojenju mogao da se uništava za jedan evro po kilogramu.

On je naveo da je izgradnja takvog objekta i "ekonomski opravdana", odnosno isplativa.

Savetnik u PKS-u za životnu sredinu Siniša Mitrović kazao je da se do kraja 2012. očekuje smanjenje administrativnih procedura za uvoz i izvoz otpada, kao i izdavanje dozvola u toj oblasti, ali i početak realizacije takozvanih zelenih javnih nabavki.

On smatra da u narednom periodu država mora da pomogne reciklažnoj industriji, kako bi se, uz poboljšanje infrastrukture, omogućio uvoz novih tehnologija.

Mitrović je kazao da se očekuje i izrada podzakonskih akata za Zakon o komunalnim delatnostima, kao i bolja iskorišćenost sredstava u svim fondovima za zaštitu životne sredine, koji su 2011. raspolagali sa oko 20 miliona evra.

Na skupu u PKS-u će predstavnici austrijskog Ministarstva poljoprivrede predstaviti kompanijama iz Srbije svoje iskustvo iz oblasti tretmana opasnog otpada, odnosno kako je rešen problem pronalaska lokacije za izgradnju postrojenja, učešća javnosti u donošenju te odluke, kao i koliko je novca bilo potrebno investirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: