HR: Organizatori Prajda traže pomoć

Organizatori "Split prajda", koji je zakazan za 9. jun, zatražili su zaštitu policije nakon što je grupa Splićana osnovala Štab za odbranu Rive.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

18:48

Default images

Građani okupljeni u Građansku inicijativu pozvali su građane da spreče okupljanje na gej-lezbejskoj patradi.

Organizatori drugog "Split prajda" su, u saopštenju, procenili da se radi o krivičnom delu povrede prava na okupljanje i javni protest, kao i krivičnom delu podsticanja na krivično delo, što predstavlja zločin iz mržnje prema LGBT licima.

Protivnici održavanja "povorke ponosa", koja bi trebalo da prođe splitskom obalom, lane su pipadnike LGBT vređali i gađali raznim predmetima.
Lokalni desničari su objavili proglas u kome navode da su osnovali Građanski štab za odbranu Rive, i najavili da će pozvati građane da 9. juna nenasilnim metodama izraze neslaganje sa održavanjem tog skupa.

Aktivisti desničara su najavili da će sesti na šetalište i svojim telima braniti Split i hrvatske zakone. Oni ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću zameraju što ne prihvata naknadnu odluku gradske vlasti, po kojoj je "Split prajd" predviđen na drugoj lokaciji.

Podršku "Split prajdu" dao je i predsednik Ivo josipović, kao i dubrovački biskup Mate Uzinić, a najavljeno je da će u povorci 9. juna biti i nekoliko ministara vlade Zorana Milanovića.

Među ostalima, dolazak u Split 9. juna je najavila i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, koja je rekla da je održavanje te povorke pod lupom EU koja prati odnos prema manjinama u hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: