Inkluzija dece ometene u razvoju

Prvi put od uvođenja inkluzije u obrazovni sistem Srbije dva učenika iz Šapca, posle završene škole za decu sa smetnjama u razvoju, upisala su srednju školu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

16:47

Default images

Uspešno završavaju prvu godinu Škole za umetničke zanate.

Rade po individualnom programu, prilagođenom njihovim mogućnostima i postižu odlične rezultate.

Jelena Dimitrić voli umetnost, odbojku i život. Stidljiva je i nasmejana. Ništa neobično za devojčicu od 15 godina, da prethodno nije završila specijalnu školu sa vršnjacima koji drugačije gledaju stvarnost. Napreduje svakog dana i po prvi put u školu dolazi sama.

"Sviđa mi se u školi, družim se...Od predmeta mi se sviđa srpski", kaže Jelena Dimitrić. U istom odeljenju na času kaligrafije sa puno pažnje crta i Uroš Kojić. U dnevniku gotovo sve petice u srcu ljubav prema fotografiji.

"Na Cer idem, imam tamo vikednicu pa idem da slikam", kaže Uroš Kojić. Predmete savladava bez problema, ali ima svoje školske brige:

"Teško mi je da ustanem rano", kaže Uroš.

Program je prilagođen njihovim mogućnostima, ali je teško uočiti razliku izmedju Jelene, Uroša i njihovih drugara.

"Naročito je to primetno iz stručnih predmeta, što i jeste bitno za stručnu školu, na primer iz praktične nastave, kaligrafije, slikanja i crtanja oni rade uporedo sa drugom decom ", kaže Mina Stupar, razredni starešina.

Oni imaju posebne potrebe, ali se to ovde ne vidi. Prihvatili su sve, a vršnjaci im uzvratili istom pažnjom.

"Smatraju nas najboljim drugovima. Meni j eveoma drago kada mi neko od njih tako nešto kaže ", kaže Anđelka.

Najsrećniji su roditelji. Po prvi put prate ih u školu gde se ne pominje ništa specijalno, gde su svi jednaki i razumeju se.

"Mi smo za sada zadovoljni. Nadamo se da će to bit još bolje, s obzirom da je prva godina i da će tu bit još lutanja do kraja jer nije siguran šta bi voleo da radi, čime da se bavi ali smo mi za sada veoma zadovoljni ", kaže Snezana Kojić, Uroševa majka. Ovo je prvi put da dece iz specijalne škole redovno upišu srednjoškolski program. Sreća je neizmerna za sve koji podržavaju ovu ideju.

"Oni su sada i osvojili neke nagrade. Zaista sam iznenađena i oduševljena ovim uspehom koji su do sada postigli ", kaže Zlata Petreska, defektolog. Ove godine njih 10 u Šapcu završiće osami razreda po specijalnom programu. A kojim putem će krenuti zavisi od roditelja, vršnjaka i društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: