Unmik ne zna šta će sa severom

Prema izvorima prištinskog lista Koha ditore, Misija UN na Kosovu još nije odlučila šta će da radi sa svojom administracijom u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

13:45

Default images

Države koje podržavaju nezavisnost Kosova i kosovska vlada zatražile su od Misije kojom upravlja Farid Zarif, da ugasi administraciju koja je od 2002. godine administrirala severnim delom Kosovske Mitrovice.

Uporedo sa gašenjem Unmik administracije, od Unmika se traži i da preda svu dokumentaciju administrativnoj kancelariji kosovske vlade koja treba da počne sa radom u narednih nedelja.

Nedelju dana nakon odluke kosovske vlade da na severu otvori administrativnu kancelariju, Unmik još nije odlučio da li će zatvoriti kancelarije UAM-a.

"Još je rano da damo odgovor. Očekujemo kontakte sa kosovskim vlastima, ali i drugim akterima", rekao je portparol Unmika Olivier Salgado, a prenosi prištinski dnevnik.

Srbi s Kosova ranije su izrazili neslaganje zbog najave ukidanja Unmik administracije i uspostavljanja kancelarije kosovske vlade, a takvu mogućnost kritikovalo je i Ministarstvo za KiM.

Fejt: Odluka na Unmiku

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt smatra da je na Unmiku da odluči da li će ostati u severnoj Mitrovici, ali da bi bilo dobro da dokumentaciju prebace u novoosnovanu Administrativnu kancelariju Vlade Kosova za sever.

"Ne radi se o tome da Vlada Kosova hoće da ugasi Unmikovu kancelariju u Miitrovici, nego da se nađe alternativa. Na Unmiku je
da li hoće da bude u Mitrovici ili neće da bude tamo, a što se dokumentacije tiče ona bi kroz saradnju trebalo da se prenese u novu Administrativnu kancelariju Vlade Kosova u severnoj Mitrovici u kojoj će Vlada da zaposli 55 službenika", kazao je Fejt za agenciju Beta u Gračanici.

Međunarodni civilni predstavnik je rekao da je mandat Kfora i Euleksa da pruže sigurnost za rad vladine kancelarije u severnoj Mitrovici.

Ocenio je da će vladina kancelarija biti korak ka formiranju nove opštine u severnoj Mitrovici i da će ta opština biti ista kao i sve druge decentralizovane opštine koje su postigle uspeh na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: