Ruska vojska ponovo na Arktiku?

Ruske vazduhoplovne jedinice počeće pripreme za povratak u napuštene baze na Arktiku, izjavio komandant avijacije u zapadnoj vojnoj oblasti general Igor Makušev

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

23:19

Default images

Vojni aerodromi na Arktiku bili su intenzivno korišćeni u eri Sovjetskog Saveza, ali su napušteni posle raspada te zemlje 1991. godine.

"Ponovo ćemo početi da otvaramo aerodrome u Novoj Zemlji i Narjan Maru već ovog leta", rekao je Makušev na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA novosti.

Za sledeću godinu planirano je otvaranje aerodroma na Ostrvu Grejema Bela. Rusija je ranije objavila plan o raspoređivanju kombinovanih borbenih jedinica u arktičkom regionu do 2020. godine radi zaštite svojih političkih i ekonomskih interesa.

Te jedinice činiće pripadnici vojske, granične i obalske straže, a imaće zadatak da garantuju rusku vojnu bezbednost u dinamičnim vojnim i političkim okolnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: