Sreda, 30.05.2012.

23:19

Ruska vojska ponovo na Arktiku?

Ruske vazduhoplovne jedinice počeće pripreme za povratak u napuštene baze na Arktiku, izjavio komandant avijacije u zapadnoj vojnoj oblasti general Igor Makušev

Izvor: Vesti-online.com

Ruska vojska ponovo na Arktiku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

941 Akula

pre 11 godina

Nazalost sinko,mali ti je 'ejč kju',cim ti je jedini 'argument' uporedjivanje Lade i Mercedesa,ali je mozda bas iz tog razloga i Gagarin otisao pre amera u orbitu - superiornost Zapada.Navedi ti meni primer gde je americki avion iz trenutnog inventara USAF-a u vazdusnom duelu pobedio ruski avion iz inventara VVS-a,ili modifikacije najnovijih ruskih aviona namenjene za izvoz (Su-30MKI za Indiju,Su-30MKK za Kinu,pa cak i novije 29-ke) i zasto ameri ni na jednom aeromitngu ne prihvataju KONSTANTNE pozive rusa na duel u vazduhu (jedino bez primene raketa V-V u samom duelu)..Da,ubedjen sam da bi glavni americki avion,i jos uvek okosnica americke vazdusne moci,F-15, bio ANIHILATED (imas 'visok' HQ pa ti verovatno ne treba prevod) u vazdusnom boju sa Mig-31.Ubedjen sam cak da nijedan Mig-31 ne bi ni bio oboren od strane navedenog tipa americkog aviona.Pogledaj malo,procitaj malo o navedenom tipu aviona,koji je uzgred jedini ruski avion kojeg' se Zapad i amerikanci nisu docepali i testirali njegove karakteristike (a najopasniji je)..Da,nekako sam uveren da ipak rusi imaju prevlast u vazduhu.Jeste,moj ton je drzak i veoma sam neugodan tip i u stvarnosti kad' vidim povrsnu osobu ispred sebe koja ne razmislja svojom glavom,vec guta servirano i silom nametnuto.To sto ne volim EU nikako ne znaci da ne respektujem amerikance - naprotiv,jer je US Army silna kao sto je to i sama drzava SAD,ali nedovoljno silna za protivnika tipa Ruska vojska.Uvek sam uveren u svoje stavove - ne brini!!!!

NOVA ZAMLJA

pre 11 godina

Nema sumnje da su Rusi i dalje jedna od vodecih a ako ne i videca vojna ili bar nuklearna super sila sa perspektivnom ekonomijom tako da ova vest i ne treba da nas cudi, ali ono sto bi i njih i nas zaista trebalo da zabrine je vosok stepen korupcije i bela kuga koje podjednako razaraju i njihovo, ali i nase drustvo jer da podsetim mozda cete negde i naci narod bez drzave, ali drzavu bez naroda nigde.

BgHQ

pre 11 godina

@941Akula,

Poznato je da u Srbiji ljudi najvise vole da pricaju o onome u sta se jako malo razumeju pa tako i vi dragi gospodine.To sto ste rusofil ne znaci da je Lada bolji auto od Mercedesa pa tako ni da su Ruski avioni superiorni u odnosu na Americke vec su pribliznih kvaliteta.Taj drcan ton i nipodastavanje tudjeg misljenja govori o tome da niste najsigurniji u sopstvenu pamet i zaista je degute da vi nekome preporucujete da ne dira tastaturu.

941 Akula

pre 11 godina

E moj Bacvanin...
Da li je tebi sinko jasno da 252 Mig-31 u arsenalu VVS-a mogu da raznesu kompletno vazduhoplovstvo CELE Evropske Unije? Da vidim koji bi americki nosac aviona prisao Rusiji samo zbog tog' tipa aviona,bas da vidim. Samo taj tip aviona unistava celu Evropu u sadejstvu sa bombarderima Tu-22M3..Nema potrebe ni za jednim drugim tipom aviona,ne trebaju uopste da polete teski strateski bombarderi tipa Tu-160 i Tu-95MS,a o upotrebi drugih lovackih aviona nema ni govora - sve ijedan Suhoj moze komotno da ostane na stajankama..Da li si mozda nekada procitao zasto 'Zapad' Su-27 i njegove modifikacije naziva sa 'jewel in the russian crown',a ima ih oko 400 u inventaru Su-27 (P,S,UB,SM i Su-30/33/35)?!. Da li ti je jasno sta znaci proizvesti Mig-29 za rusko vazduhoplovstvo,ili taj isti avion prodati nekoj drugoj zemlji (samo spolja jedan na drugi lice)..Da li si stvarno toliko glup,ili samo pises gluposti? Jedina zemlja koja jeste vojna supersila je jos uvek SAD,ali jedina zemlja koju ta supersila ne moze da pobedi je Rusija koja vraca status supersile.Sinko,prosecna starost americkog lovca je 24,9 godina,a kod rusa je ta brojka niza - 23,8.Prema tome,ne lupetaj,ne pratis nista i bolje ne diraj tastaturu.Vecito istorijsko potcenjivanje je svakog potencijalnog i stvarnog agresora dovelo samo do jednog ishoda - PORAZ !!!! Zasto amerikanci nikada nisu hteli da na aeromitinzima prihvate poziv rusa na duele u vazduhu,npr.Su-37 protiv F-22 iz druge polovine '90-tih..

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Bacvanin
Evo ti najbolji primer koliko Rusija nema novca da ulaze u armiju : Vojni budzet Rusije danas je duplo veci nego UKUPNI budzet Rusije u vreme Borisa Jeljcina a radi se o jednakom procentu BDP-a na godisnjem nivou. Danas Nemci , Francuzi,Italijani pa i Amerikanci uzimaju kredite od Rusije , po uslovima koje Rusi odredjuju i ova Rusija je od one Rusije sa pocetka 90-tih udaljena nekoliko svetlosnih godina. Rusi imaju vise nukleraki nego svi ostali na svetu ZAJEDNO a PVO sistemi su dve generacije ispred USA sistema. Uopste , Ruske krstarece i balisticke rakete su daleko ispred Americkih sto sami Amerikanci priznaju i navode da je to najbitiniji razlog za postavljanje antibalistickog stita. Ruska doktrina nikada nije bila da izigravaju svetske policajce pa nisu gradili nosace aviona ali imaju vise podmornica nego NATO a svaka podmornica je u stanju da sa 300m dubine pogodi cilj na daljini 1000-2000 km. Takodje Rusi imaju modernizovanu avijaciju koja u proseku svake godine dobije 70-tak najmodernijih aviona. prosle godine su dobili 15 SU-35BM(naruceno 100 aparata),5 SU-30M2(naruceno tri eskadrile do 2015),35 MIG-29 SMT(230 aparata ceka modernizaciju do 2015),12 SU-34( naruceno 124) ,21 SU-39 ( modernizovan SU-25; 240 ceka modernizaciju do 2017 )i 15 MIG-31 na standard MIG-31BM(u planu 60 aparata do 2015),9 YAK-130( naruceno 55),12 KA-52(naruceno 140 do 2020), modernizacija 700 helikoptera na nivo MI-35m do 2014 i proizvodnja 97 MI-28 do kraja ove godine.

Bacvanin

pre 11 godina

Daleko je RF od toga da nekome ozbiljno prismeta, izuzem malim zemljama (Gruzija) i teroristima u Ceceniji.
Od koga RF treba da stiti interese u artiku? Od USA? U medjunarodnim vodama, bilo ko moze, u skladu sa medjunarodnim pravom, da exploatise resurse, niko ne moze zabraniti Rusiji da 200 km od Kalifornije izvlaci naftu, niti Amerima da rade isto na par stotina km od Kamcatke. Vojske mogu samo doci i mrzeti busotine drugih zemalja blizu svojih granica, ali im ne smeju nista.
Za povecanje plata u RF nisam znao, ali ako je tako, onda su uradili pravi korak ka napredku i bezbednosti svoje zemlje.
Ruske podmornice nisam spominjao namerno, jer imaju ih mnogo, ali im se cesto kvare, puno cesce od zapadnih, sa ozbiljnijim posledicama (Kursk, podmornice u Kubanskoj krizi, itd).
Sto se pak strategije tice, ako je defanzivna, onda je dovoljno da i dalje poseduju svoj nuklearni arzenal, MAD princip je dovoljan za odbranu, ali za dominaciju nemaju sta pokazati, makar ne za sada, sto se naravno moze promeniti u buducnosti, ali samo racionalnim promenama, ne i izhitrenim i nepotrebnim investicijama.
I na kraju svega, ne zaboravite da patriotizam ne funkcionise gladnim stomakom, a verujte mi, mnogi Rusi bi sutra ostavili "majcicu Rusiju" i primali platu u evrima. Ne bi oni izdali Rusiju daleko od toga, ali bez jake ekonomije, nema ni patriotizma, a jake ekonomije nema bez normalne tehnologije, koju Rusija nema, benzim im je nikakav, koliko god nafte imali. Zapad im prodaje tehnologiju.

analiticar amater

pre 11 godina

@Bacvanin
Vidim tebi je nesto krivo sto oni imaju PVO i nuklearke, a drago ti je sto nemaju mnogo nosaca aviona. Sta tebi tu tacno smeta, to sto je rusija spremna da se brani i sto NATO oruzje nije dovoljno mocno da probije tu odbranu, a bogami ni da zaustavi ruske nuklearke ili ti je krivo sto ne mozes Rusiju da optuzis za agresivnost kakvu iskazuju SAD i NATO koji seju bombe gde im se cefne?
Staje za tebe politicka(ne)moc Rusije - to sto je pustila da NATO razori LIbiju i "oslobodi" Libijce onoga ko je finansirao njihove kampanje ili sto sada samo mogu da sikcu na Siriju, Abhaziju i juznu Osetiju gde Rusija ima svoje interese?
Ne idu oni na Arktik iz besa, vec da se cuvaju svoje interese u vidu prirodnih resursa tamo i prirodna bogatstva sibira od onih koji vec godnama merkaju kako da se dokopaju tog prostora i vec godinama pokusavaju da opkole Rusiju sa svih strana. O tome ti razmisljaj, ao natalitetu i zdravstvu pusti drugima da vode racuna, mozda se njima bas tako svidja kako im sada jeste.
Razmili ti malo sledeci put pre nego sto krenes sa svojim pausalnim komentarima.

tti

pre 11 godina

@Bacvanin: Pored PVO sistema i nuklearnog arsenala, mislim da ni njihove podmornice, tenkovi, helikopteri, avioni, krstareće rakete itd. takođe nisu za potcenjivanje. Što se tiče nosača aviona, tačno je da imaju samo jedan, ali to je posledica vojne doktrine koja je usmerena na odbranu sopstvene zemlje. Nosači aviona su potrebni pre svega onima koji vrše intervencije u zemljama koje su udaljene hiljadama kilometara od njihove teritorije. Ne znam, možda i oni treba da usvoje takvu strategiju.
Plate u vojsci su značajno povećane od 1. januara ove godine i sada je npr. plata poručnika oko 1300 evra, poručnika u podmornici oko 2300 evra, kapetana 1600-1700 evra itd.
Ako neka zemlja troši samo ono što zaradi i ne ulazi u dugove koji se mere u hiljdama milijardi, onda je malo teže da se olako daju velike plate bez pokrića.
A Irak, Libija i sl. zemlje teško da su bile saveznici, oni su jednostavno povremeno kupovali naoružanje od RF, a saveznici su ipak nešto drugo i to su danas za RF samo Belorusija, Kazahstan i Jermenija.

Bacvanin

pre 11 godina

Ono sto oruzane snage Rusije imaju, a nesto valja, jesu PVO sistemi i naravno nuklearni arzenal, ali ostalo je jada i beda.
Italija ima dva puta vise nosaca aviona nego Rusija, modernizacije tehnologije ruske vojske ide sporo, nemaju dovoljno para ni za zdravstvo, a kamoli za vojsku.
Prosao je Hladni rat, Rusija ga je izgubila na ekonomskom planu, malo je stasala od onda, ali daleko je od onog sto je bila za vreme SSSR-a, a da vojno-diplomatskom planu i ne pricamo, jer tamo gube sve vise i vise bivsih saveznika (Libija, Irak, sad ce i Siriju izgubiti).
Svakako da je neophodna modernizacija, ne samo Ruske nego i svake vojske, saradnja Rusije i drugih zemalja po pitanju terorizma je jako dobra, ali bacati pare na baze u Artiku, a pri tome ni postene plate nemaju u Ruskoj vojsci (doduse, redovne su im, za razliku od drugih drustvenih sektora) je blago receno suludo.
Ruska vojska je jos uvek u teskoj situaciji, vise polako neko svetlo na kraju tunela, ali daleko od toga da se vec mogu razbacivati na geostrateskoj sceni. Samo da na kraju ne prodju kao prvi put.

Petar

pre 11 godina

Bolje bi im bilo da malo obrate paznju ne belu kugu i ogromna prostranstva po Sibiru koja ostaju bez stanovnistva, a i oni sto ostaju od bede i depresije se okrecu alkoholu.
A oni na Arktik. Sta ti znaci opsednutost sopstvenom velicinom, dok se iznutra raspadaju.
Steta za Rusiju, u principu jako lepa, raznovrsna zemlja i zanimljiva kultura. Sa tragicno losom politikom koja unistava sve cega se dotakne - a najvise same Ruse.

Analiticar

pre 11 godina

Jaka centralna vlast - jaka drzava.
Dok je Rusija klecala, Srbija je puzala! Kada Rusija ustane, Srbija ce klecati, odn. jaka Rusija, stabilna Srbija!

Analiticar

pre 11 godina

Jaka centralna vlast - jaka drzava.
Dok je Rusija klecala, Srbija je puzala! Kada Rusija ustane, Srbija ce klecati, odn. jaka Rusija, stabilna Srbija!

tti

pre 11 godina

@Bacvanin: Pored PVO sistema i nuklearnog arsenala, mislim da ni njihove podmornice, tenkovi, helikopteri, avioni, krstareće rakete itd. takođe nisu za potcenjivanje. Što se tiče nosača aviona, tačno je da imaju samo jedan, ali to je posledica vojne doktrine koja je usmerena na odbranu sopstvene zemlje. Nosači aviona su potrebni pre svega onima koji vrše intervencije u zemljama koje su udaljene hiljadama kilometara od njihove teritorije. Ne znam, možda i oni treba da usvoje takvu strategiju.
Plate u vojsci su značajno povećane od 1. januara ove godine i sada je npr. plata poručnika oko 1300 evra, poručnika u podmornici oko 2300 evra, kapetana 1600-1700 evra itd.
Ako neka zemlja troši samo ono što zaradi i ne ulazi u dugove koji se mere u hiljdama milijardi, onda je malo teže da se olako daju velike plate bez pokrića.
A Irak, Libija i sl. zemlje teško da su bile saveznici, oni su jednostavno povremeno kupovali naoružanje od RF, a saveznici su ipak nešto drugo i to su danas za RF samo Belorusija, Kazahstan i Jermenija.

Petar

pre 11 godina

Bolje bi im bilo da malo obrate paznju ne belu kugu i ogromna prostranstva po Sibiru koja ostaju bez stanovnistva, a i oni sto ostaju od bede i depresije se okrecu alkoholu.
A oni na Arktik. Sta ti znaci opsednutost sopstvenom velicinom, dok se iznutra raspadaju.
Steta za Rusiju, u principu jako lepa, raznovrsna zemlja i zanimljiva kultura. Sa tragicno losom politikom koja unistava sve cega se dotakne - a najvise same Ruse.

analiticar amater

pre 11 godina

@Bacvanin
Vidim tebi je nesto krivo sto oni imaju PVO i nuklearke, a drago ti je sto nemaju mnogo nosaca aviona. Sta tebi tu tacno smeta, to sto je rusija spremna da se brani i sto NATO oruzje nije dovoljno mocno da probije tu odbranu, a bogami ni da zaustavi ruske nuklearke ili ti je krivo sto ne mozes Rusiju da optuzis za agresivnost kakvu iskazuju SAD i NATO koji seju bombe gde im se cefne?
Staje za tebe politicka(ne)moc Rusije - to sto je pustila da NATO razori LIbiju i "oslobodi" Libijce onoga ko je finansirao njihove kampanje ili sto sada samo mogu da sikcu na Siriju, Abhaziju i juznu Osetiju gde Rusija ima svoje interese?
Ne idu oni na Arktik iz besa, vec da se cuvaju svoje interese u vidu prirodnih resursa tamo i prirodna bogatstva sibira od onih koji vec godnama merkaju kako da se dokopaju tog prostora i vec godinama pokusavaju da opkole Rusiju sa svih strana. O tome ti razmisljaj, ao natalitetu i zdravstvu pusti drugima da vode racuna, mozda se njima bas tako svidja kako im sada jeste.
Razmili ti malo sledeci put pre nego sto krenes sa svojim pausalnim komentarima.

941 Akula

pre 11 godina

E moj Bacvanin...
Da li je tebi sinko jasno da 252 Mig-31 u arsenalu VVS-a mogu da raznesu kompletno vazduhoplovstvo CELE Evropske Unije? Da vidim koji bi americki nosac aviona prisao Rusiji samo zbog tog' tipa aviona,bas da vidim. Samo taj tip aviona unistava celu Evropu u sadejstvu sa bombarderima Tu-22M3..Nema potrebe ni za jednim drugim tipom aviona,ne trebaju uopste da polete teski strateski bombarderi tipa Tu-160 i Tu-95MS,a o upotrebi drugih lovackih aviona nema ni govora - sve ijedan Suhoj moze komotno da ostane na stajankama..Da li si mozda nekada procitao zasto 'Zapad' Su-27 i njegove modifikacije naziva sa 'jewel in the russian crown',a ima ih oko 400 u inventaru Su-27 (P,S,UB,SM i Su-30/33/35)?!. Da li ti je jasno sta znaci proizvesti Mig-29 za rusko vazduhoplovstvo,ili taj isti avion prodati nekoj drugoj zemlji (samo spolja jedan na drugi lice)..Da li si stvarno toliko glup,ili samo pises gluposti? Jedina zemlja koja jeste vojna supersila je jos uvek SAD,ali jedina zemlja koju ta supersila ne moze da pobedi je Rusija koja vraca status supersile.Sinko,prosecna starost americkog lovca je 24,9 godina,a kod rusa je ta brojka niza - 23,8.Prema tome,ne lupetaj,ne pratis nista i bolje ne diraj tastaturu.Vecito istorijsko potcenjivanje je svakog potencijalnog i stvarnog agresora dovelo samo do jednog ishoda - PORAZ !!!! Zasto amerikanci nikada nisu hteli da na aeromitinzima prihvate poziv rusa na duele u vazduhu,npr.Su-37 protiv F-22 iz druge polovine '90-tih..

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Bacvanin
Evo ti najbolji primer koliko Rusija nema novca da ulaze u armiju : Vojni budzet Rusije danas je duplo veci nego UKUPNI budzet Rusije u vreme Borisa Jeljcina a radi se o jednakom procentu BDP-a na godisnjem nivou. Danas Nemci , Francuzi,Italijani pa i Amerikanci uzimaju kredite od Rusije , po uslovima koje Rusi odredjuju i ova Rusija je od one Rusije sa pocetka 90-tih udaljena nekoliko svetlosnih godina. Rusi imaju vise nukleraki nego svi ostali na svetu ZAJEDNO a PVO sistemi su dve generacije ispred USA sistema. Uopste , Ruske krstarece i balisticke rakete su daleko ispred Americkih sto sami Amerikanci priznaju i navode da je to najbitiniji razlog za postavljanje antibalistickog stita. Ruska doktrina nikada nije bila da izigravaju svetske policajce pa nisu gradili nosace aviona ali imaju vise podmornica nego NATO a svaka podmornica je u stanju da sa 300m dubine pogodi cilj na daljini 1000-2000 km. Takodje Rusi imaju modernizovanu avijaciju koja u proseku svake godine dobije 70-tak najmodernijih aviona. prosle godine su dobili 15 SU-35BM(naruceno 100 aparata),5 SU-30M2(naruceno tri eskadrile do 2015),35 MIG-29 SMT(230 aparata ceka modernizaciju do 2015),12 SU-34( naruceno 124) ,21 SU-39 ( modernizovan SU-25; 240 ceka modernizaciju do 2017 )i 15 MIG-31 na standard MIG-31BM(u planu 60 aparata do 2015),9 YAK-130( naruceno 55),12 KA-52(naruceno 140 do 2020), modernizacija 700 helikoptera na nivo MI-35m do 2014 i proizvodnja 97 MI-28 do kraja ove godine.

Bacvanin

pre 11 godina

Ono sto oruzane snage Rusije imaju, a nesto valja, jesu PVO sistemi i naravno nuklearni arzenal, ali ostalo je jada i beda.
Italija ima dva puta vise nosaca aviona nego Rusija, modernizacije tehnologije ruske vojske ide sporo, nemaju dovoljno para ni za zdravstvo, a kamoli za vojsku.
Prosao je Hladni rat, Rusija ga je izgubila na ekonomskom planu, malo je stasala od onda, ali daleko je od onog sto je bila za vreme SSSR-a, a da vojno-diplomatskom planu i ne pricamo, jer tamo gube sve vise i vise bivsih saveznika (Libija, Irak, sad ce i Siriju izgubiti).
Svakako da je neophodna modernizacija, ne samo Ruske nego i svake vojske, saradnja Rusije i drugih zemalja po pitanju terorizma je jako dobra, ali bacati pare na baze u Artiku, a pri tome ni postene plate nemaju u Ruskoj vojsci (doduse, redovne su im, za razliku od drugih drustvenih sektora) je blago receno suludo.
Ruska vojska je jos uvek u teskoj situaciji, vise polako neko svetlo na kraju tunela, ali daleko od toga da se vec mogu razbacivati na geostrateskoj sceni. Samo da na kraju ne prodju kao prvi put.

Bacvanin

pre 11 godina

Daleko je RF od toga da nekome ozbiljno prismeta, izuzem malim zemljama (Gruzija) i teroristima u Ceceniji.
Od koga RF treba da stiti interese u artiku? Od USA? U medjunarodnim vodama, bilo ko moze, u skladu sa medjunarodnim pravom, da exploatise resurse, niko ne moze zabraniti Rusiji da 200 km od Kalifornije izvlaci naftu, niti Amerima da rade isto na par stotina km od Kamcatke. Vojske mogu samo doci i mrzeti busotine drugih zemalja blizu svojih granica, ali im ne smeju nista.
Za povecanje plata u RF nisam znao, ali ako je tako, onda su uradili pravi korak ka napredku i bezbednosti svoje zemlje.
Ruske podmornice nisam spominjao namerno, jer imaju ih mnogo, ali im se cesto kvare, puno cesce od zapadnih, sa ozbiljnijim posledicama (Kursk, podmornice u Kubanskoj krizi, itd).
Sto se pak strategije tice, ako je defanzivna, onda je dovoljno da i dalje poseduju svoj nuklearni arzenal, MAD princip je dovoljan za odbranu, ali za dominaciju nemaju sta pokazati, makar ne za sada, sto se naravno moze promeniti u buducnosti, ali samo racionalnim promenama, ne i izhitrenim i nepotrebnim investicijama.
I na kraju svega, ne zaboravite da patriotizam ne funkcionise gladnim stomakom, a verujte mi, mnogi Rusi bi sutra ostavili "majcicu Rusiju" i primali platu u evrima. Ne bi oni izdali Rusiju daleko od toga, ali bez jake ekonomije, nema ni patriotizma, a jake ekonomije nema bez normalne tehnologije, koju Rusija nema, benzim im je nikakav, koliko god nafte imali. Zapad im prodaje tehnologiju.

NOVA ZAMLJA

pre 11 godina

Nema sumnje da su Rusi i dalje jedna od vodecih a ako ne i videca vojna ili bar nuklearna super sila sa perspektivnom ekonomijom tako da ova vest i ne treba da nas cudi, ali ono sto bi i njih i nas zaista trebalo da zabrine je vosok stepen korupcije i bela kuga koje podjednako razaraju i njihovo, ali i nase drustvo jer da podsetim mozda cete negde i naci narod bez drzave, ali drzavu bez naroda nigde.

BgHQ

pre 11 godina

@941Akula,

Poznato je da u Srbiji ljudi najvise vole da pricaju o onome u sta se jako malo razumeju pa tako i vi dragi gospodine.To sto ste rusofil ne znaci da je Lada bolji auto od Mercedesa pa tako ni da su Ruski avioni superiorni u odnosu na Americke vec su pribliznih kvaliteta.Taj drcan ton i nipodastavanje tudjeg misljenja govori o tome da niste najsigurniji u sopstvenu pamet i zaista je degute da vi nekome preporucujete da ne dira tastaturu.

941 Akula

pre 11 godina

Nazalost sinko,mali ti je 'ejč kju',cim ti je jedini 'argument' uporedjivanje Lade i Mercedesa,ali je mozda bas iz tog razloga i Gagarin otisao pre amera u orbitu - superiornost Zapada.Navedi ti meni primer gde je americki avion iz trenutnog inventara USAF-a u vazdusnom duelu pobedio ruski avion iz inventara VVS-a,ili modifikacije najnovijih ruskih aviona namenjene za izvoz (Su-30MKI za Indiju,Su-30MKK za Kinu,pa cak i novije 29-ke) i zasto ameri ni na jednom aeromitngu ne prihvataju KONSTANTNE pozive rusa na duel u vazduhu (jedino bez primene raketa V-V u samom duelu)..Da,ubedjen sam da bi glavni americki avion,i jos uvek okosnica americke vazdusne moci,F-15, bio ANIHILATED (imas 'visok' HQ pa ti verovatno ne treba prevod) u vazdusnom boju sa Mig-31.Ubedjen sam cak da nijedan Mig-31 ne bi ni bio oboren od strane navedenog tipa americkog aviona.Pogledaj malo,procitaj malo o navedenom tipu aviona,koji je uzgred jedini ruski avion kojeg' se Zapad i amerikanci nisu docepali i testirali njegove karakteristike (a najopasniji je)..Da,nekako sam uveren da ipak rusi imaju prevlast u vazduhu.Jeste,moj ton je drzak i veoma sam neugodan tip i u stvarnosti kad' vidim povrsnu osobu ispred sebe koja ne razmislja svojom glavom,vec guta servirano i silom nametnuto.To sto ne volim EU nikako ne znaci da ne respektujem amerikance - naprotiv,jer je US Army silna kao sto je to i sama drzava SAD,ali nedovoljno silna za protivnika tipa Ruska vojska.Uvek sam uveren u svoje stavove - ne brini!!!!

Petar

pre 11 godina

Bolje bi im bilo da malo obrate paznju ne belu kugu i ogromna prostranstva po Sibiru koja ostaju bez stanovnistva, a i oni sto ostaju od bede i depresije se okrecu alkoholu.
A oni na Arktik. Sta ti znaci opsednutost sopstvenom velicinom, dok se iznutra raspadaju.
Steta za Rusiju, u principu jako lepa, raznovrsna zemlja i zanimljiva kultura. Sa tragicno losom politikom koja unistava sve cega se dotakne - a najvise same Ruse.

Analiticar

pre 11 godina

Jaka centralna vlast - jaka drzava.
Dok je Rusija klecala, Srbija je puzala! Kada Rusija ustane, Srbija ce klecati, odn. jaka Rusija, stabilna Srbija!

Bacvanin

pre 11 godina

Ono sto oruzane snage Rusije imaju, a nesto valja, jesu PVO sistemi i naravno nuklearni arzenal, ali ostalo je jada i beda.
Italija ima dva puta vise nosaca aviona nego Rusija, modernizacije tehnologije ruske vojske ide sporo, nemaju dovoljno para ni za zdravstvo, a kamoli za vojsku.
Prosao je Hladni rat, Rusija ga je izgubila na ekonomskom planu, malo je stasala od onda, ali daleko je od onog sto je bila za vreme SSSR-a, a da vojno-diplomatskom planu i ne pricamo, jer tamo gube sve vise i vise bivsih saveznika (Libija, Irak, sad ce i Siriju izgubiti).
Svakako da je neophodna modernizacija, ne samo Ruske nego i svake vojske, saradnja Rusije i drugih zemalja po pitanju terorizma je jako dobra, ali bacati pare na baze u Artiku, a pri tome ni postene plate nemaju u Ruskoj vojsci (doduse, redovne su im, za razliku od drugih drustvenih sektora) je blago receno suludo.
Ruska vojska je jos uvek u teskoj situaciji, vise polako neko svetlo na kraju tunela, ali daleko od toga da se vec mogu razbacivati na geostrateskoj sceni. Samo da na kraju ne prodju kao prvi put.

Bacvanin

pre 11 godina

Daleko je RF od toga da nekome ozbiljno prismeta, izuzem malim zemljama (Gruzija) i teroristima u Ceceniji.
Od koga RF treba da stiti interese u artiku? Od USA? U medjunarodnim vodama, bilo ko moze, u skladu sa medjunarodnim pravom, da exploatise resurse, niko ne moze zabraniti Rusiji da 200 km od Kalifornije izvlaci naftu, niti Amerima da rade isto na par stotina km od Kamcatke. Vojske mogu samo doci i mrzeti busotine drugih zemalja blizu svojih granica, ali im ne smeju nista.
Za povecanje plata u RF nisam znao, ali ako je tako, onda su uradili pravi korak ka napredku i bezbednosti svoje zemlje.
Ruske podmornice nisam spominjao namerno, jer imaju ih mnogo, ali im se cesto kvare, puno cesce od zapadnih, sa ozbiljnijim posledicama (Kursk, podmornice u Kubanskoj krizi, itd).
Sto se pak strategije tice, ako je defanzivna, onda je dovoljno da i dalje poseduju svoj nuklearni arzenal, MAD princip je dovoljan za odbranu, ali za dominaciju nemaju sta pokazati, makar ne za sada, sto se naravno moze promeniti u buducnosti, ali samo racionalnim promenama, ne i izhitrenim i nepotrebnim investicijama.
I na kraju svega, ne zaboravite da patriotizam ne funkcionise gladnim stomakom, a verujte mi, mnogi Rusi bi sutra ostavili "majcicu Rusiju" i primali platu u evrima. Ne bi oni izdali Rusiju daleko od toga, ali bez jake ekonomije, nema ni patriotizma, a jake ekonomije nema bez normalne tehnologije, koju Rusija nema, benzim im je nikakav, koliko god nafte imali. Zapad im prodaje tehnologiju.

BgHQ

pre 11 godina

@941Akula,

Poznato je da u Srbiji ljudi najvise vole da pricaju o onome u sta se jako malo razumeju pa tako i vi dragi gospodine.To sto ste rusofil ne znaci da je Lada bolji auto od Mercedesa pa tako ni da su Ruski avioni superiorni u odnosu na Americke vec su pribliznih kvaliteta.Taj drcan ton i nipodastavanje tudjeg misljenja govori o tome da niste najsigurniji u sopstvenu pamet i zaista je degute da vi nekome preporucujete da ne dira tastaturu.

analiticar amater

pre 11 godina

@Bacvanin
Vidim tebi je nesto krivo sto oni imaju PVO i nuklearke, a drago ti je sto nemaju mnogo nosaca aviona. Sta tebi tu tacno smeta, to sto je rusija spremna da se brani i sto NATO oruzje nije dovoljno mocno da probije tu odbranu, a bogami ni da zaustavi ruske nuklearke ili ti je krivo sto ne mozes Rusiju da optuzis za agresivnost kakvu iskazuju SAD i NATO koji seju bombe gde im se cefne?
Staje za tebe politicka(ne)moc Rusije - to sto je pustila da NATO razori LIbiju i "oslobodi" Libijce onoga ko je finansirao njihove kampanje ili sto sada samo mogu da sikcu na Siriju, Abhaziju i juznu Osetiju gde Rusija ima svoje interese?
Ne idu oni na Arktik iz besa, vec da se cuvaju svoje interese u vidu prirodnih resursa tamo i prirodna bogatstva sibira od onih koji vec godnama merkaju kako da se dokopaju tog prostora i vec godinama pokusavaju da opkole Rusiju sa svih strana. O tome ti razmisljaj, ao natalitetu i zdravstvu pusti drugima da vode racuna, mozda se njima bas tako svidja kako im sada jeste.
Razmili ti malo sledeci put pre nego sto krenes sa svojim pausalnim komentarima.

ciganDOgroba

pre 11 godina

@ Bacvanin
Evo ti najbolji primer koliko Rusija nema novca da ulaze u armiju : Vojni budzet Rusije danas je duplo veci nego UKUPNI budzet Rusije u vreme Borisa Jeljcina a radi se o jednakom procentu BDP-a na godisnjem nivou. Danas Nemci , Francuzi,Italijani pa i Amerikanci uzimaju kredite od Rusije , po uslovima koje Rusi odredjuju i ova Rusija je od one Rusije sa pocetka 90-tih udaljena nekoliko svetlosnih godina. Rusi imaju vise nukleraki nego svi ostali na svetu ZAJEDNO a PVO sistemi su dve generacije ispred USA sistema. Uopste , Ruske krstarece i balisticke rakete su daleko ispred Americkih sto sami Amerikanci priznaju i navode da je to najbitiniji razlog za postavljanje antibalistickog stita. Ruska doktrina nikada nije bila da izigravaju svetske policajce pa nisu gradili nosace aviona ali imaju vise podmornica nego NATO a svaka podmornica je u stanju da sa 300m dubine pogodi cilj na daljini 1000-2000 km. Takodje Rusi imaju modernizovanu avijaciju koja u proseku svake godine dobije 70-tak najmodernijih aviona. prosle godine su dobili 15 SU-35BM(naruceno 100 aparata),5 SU-30M2(naruceno tri eskadrile do 2015),35 MIG-29 SMT(230 aparata ceka modernizaciju do 2015),12 SU-34( naruceno 124) ,21 SU-39 ( modernizovan SU-25; 240 ceka modernizaciju do 2017 )i 15 MIG-31 na standard MIG-31BM(u planu 60 aparata do 2015),9 YAK-130( naruceno 55),12 KA-52(naruceno 140 do 2020), modernizacija 700 helikoptera na nivo MI-35m do 2014 i proizvodnja 97 MI-28 do kraja ove godine.

tti

pre 11 godina

@Bacvanin: Pored PVO sistema i nuklearnog arsenala, mislim da ni njihove podmornice, tenkovi, helikopteri, avioni, krstareće rakete itd. takođe nisu za potcenjivanje. Što se tiče nosača aviona, tačno je da imaju samo jedan, ali to je posledica vojne doktrine koja je usmerena na odbranu sopstvene zemlje. Nosači aviona su potrebni pre svega onima koji vrše intervencije u zemljama koje su udaljene hiljadama kilometara od njihove teritorije. Ne znam, možda i oni treba da usvoje takvu strategiju.
Plate u vojsci su značajno povećane od 1. januara ove godine i sada je npr. plata poručnika oko 1300 evra, poručnika u podmornici oko 2300 evra, kapetana 1600-1700 evra itd.
Ako neka zemlja troši samo ono što zaradi i ne ulazi u dugove koji se mere u hiljdama milijardi, onda je malo teže da se olako daju velike plate bez pokrića.
A Irak, Libija i sl. zemlje teško da su bile saveznici, oni su jednostavno povremeno kupovali naoružanje od RF, a saveznici su ipak nešto drugo i to su danas za RF samo Belorusija, Kazahstan i Jermenija.

941 Akula

pre 11 godina

E moj Bacvanin...
Da li je tebi sinko jasno da 252 Mig-31 u arsenalu VVS-a mogu da raznesu kompletno vazduhoplovstvo CELE Evropske Unije? Da vidim koji bi americki nosac aviona prisao Rusiji samo zbog tog' tipa aviona,bas da vidim. Samo taj tip aviona unistava celu Evropu u sadejstvu sa bombarderima Tu-22M3..Nema potrebe ni za jednim drugim tipom aviona,ne trebaju uopste da polete teski strateski bombarderi tipa Tu-160 i Tu-95MS,a o upotrebi drugih lovackih aviona nema ni govora - sve ijedan Suhoj moze komotno da ostane na stajankama..Da li si mozda nekada procitao zasto 'Zapad' Su-27 i njegove modifikacije naziva sa 'jewel in the russian crown',a ima ih oko 400 u inventaru Su-27 (P,S,UB,SM i Su-30/33/35)?!. Da li ti je jasno sta znaci proizvesti Mig-29 za rusko vazduhoplovstvo,ili taj isti avion prodati nekoj drugoj zemlji (samo spolja jedan na drugi lice)..Da li si stvarno toliko glup,ili samo pises gluposti? Jedina zemlja koja jeste vojna supersila je jos uvek SAD,ali jedina zemlja koju ta supersila ne moze da pobedi je Rusija koja vraca status supersile.Sinko,prosecna starost americkog lovca je 24,9 godina,a kod rusa je ta brojka niza - 23,8.Prema tome,ne lupetaj,ne pratis nista i bolje ne diraj tastaturu.Vecito istorijsko potcenjivanje je svakog potencijalnog i stvarnog agresora dovelo samo do jednog ishoda - PORAZ !!!! Zasto amerikanci nikada nisu hteli da na aeromitinzima prihvate poziv rusa na duele u vazduhu,npr.Su-37 protiv F-22 iz druge polovine '90-tih..

NOVA ZAMLJA

pre 11 godina

Nema sumnje da su Rusi i dalje jedna od vodecih a ako ne i videca vojna ili bar nuklearna super sila sa perspektivnom ekonomijom tako da ova vest i ne treba da nas cudi, ali ono sto bi i njih i nas zaista trebalo da zabrine je vosok stepen korupcije i bela kuga koje podjednako razaraju i njihovo, ali i nase drustvo jer da podsetim mozda cete negde i naci narod bez drzave, ali drzavu bez naroda nigde.

941 Akula

pre 11 godina

Nazalost sinko,mali ti je 'ejč kju',cim ti je jedini 'argument' uporedjivanje Lade i Mercedesa,ali je mozda bas iz tog razloga i Gagarin otisao pre amera u orbitu - superiornost Zapada.Navedi ti meni primer gde je americki avion iz trenutnog inventara USAF-a u vazdusnom duelu pobedio ruski avion iz inventara VVS-a,ili modifikacije najnovijih ruskih aviona namenjene za izvoz (Su-30MKI za Indiju,Su-30MKK za Kinu,pa cak i novije 29-ke) i zasto ameri ni na jednom aeromitngu ne prihvataju KONSTANTNE pozive rusa na duel u vazduhu (jedino bez primene raketa V-V u samom duelu)..Da,ubedjen sam da bi glavni americki avion,i jos uvek okosnica americke vazdusne moci,F-15, bio ANIHILATED (imas 'visok' HQ pa ti verovatno ne treba prevod) u vazdusnom boju sa Mig-31.Ubedjen sam cak da nijedan Mig-31 ne bi ni bio oboren od strane navedenog tipa americkog aviona.Pogledaj malo,procitaj malo o navedenom tipu aviona,koji je uzgred jedini ruski avion kojeg' se Zapad i amerikanci nisu docepali i testirali njegove karakteristike (a najopasniji je)..Da,nekako sam uveren da ipak rusi imaju prevlast u vazduhu.Jeste,moj ton je drzak i veoma sam neugodan tip i u stvarnosti kad' vidim povrsnu osobu ispred sebe koja ne razmislja svojom glavom,vec guta servirano i silom nametnuto.To sto ne volim EU nikako ne znaci da ne respektujem amerikance - naprotiv,jer je US Army silna kao sto je to i sama drzava SAD,ali nedovoljno silna za protivnika tipa Ruska vojska.Uvek sam uveren u svoje stavove - ne brini!!!!