"Izbor Nikolića ne utiče na Kosovo"

Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda ocenio je da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije neće imati uticaj na poziciju Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2012.

11:47

Default images

On je rekao da se Nikolićevi stavovi ne razlikuju mnogo od onih koje je imao bivši predsednik Boris Tadić.

"Dakako, politička prošlost gospodina Nikolića jeste veliki hendikep, ali, po meni, politike DS-a i SNS-a oko Kosova se zapravo razlikuju tek u nijansama", rekao je Deda za današnji novosadski "Dnevnik".

On je kazao da politika Srbije prema Kosovu zavisi isključivo od vlade i od premijera, i ocenio da nije realno da će buduća Vlada Srbije da skrene s puta evropskih integracija, već upravo suprotno od toga.

Prema njegovim rečima, oni koji zagovaraju podelu Kosova zapravo uvlače region u novu fazu nestabilnosti, s mogućnošću novih sukoba.

"Takav eventualni stav najviše će štetiti samoj Srbiji i celom srpskom narodu na Balkanu", rekao je Deda.

On je ocenio da je region i inače ušao u najnestabilniji period od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji, pre svega zbog nedostatka prave evropske budućnosti, nedostatka istinske demokratizacije zemalja regiona, kao i zbog postojeće ekonomske bede.

"EU, bez obzira na svoje unutrašnje probleme, mora preuzeti odgovornost za prilike u našem regionu, što se može postići jedino opipljivim procesom evropskih integracija. Zbog toga Evropa nema alternativu - naša društva naprosto nisu sposobna da se razvijaju u miru bez EU", ocenio je Deda.

Iljir Deda je do nedavno bio savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: