Amputacija zbog rutinske operacije

Operacija uraslog nokta koja je trebalo da bude rutinska za Anku Sember iz Inđije završila se sa ozbiljnim posledicama, pošto je ženi amputirana noga.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

08:39

Default images

Prema izveštaju Ministarstva zdravlja, za ishod takvog operativnog zahvata niko, zapravo, nije kriv.

A prema nalazima zdravstvene inspekcije, lekarka opšte prakse inđijskog doma zdravlja dr Jelena Graovac na svoju ruku je, bez licence za obavljanje hirurških intervencija, pre dve godine nestručno operisala urasli nokat.

Inspekcija je podnela i krivičnu prijavu protiv dr Graovac i zabranila joj obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti hirurgije, a protiv Doma zdravlja podnela prekršajnu prijavu.

Sve je počelo maja 2010, kada je Anka potražila lekarsku pomoć zbog - mučnine.

"Javila sam se u Hitnu pomoć zbog bolova u želucu", kaže Anka.

"Primila me je dr Graovac, koju sam usput zamolila da me posavetuje šta da radim sa uraslim noktom. Ona ga je pogledala i rekla da može ona to da sredi, a operaciju je izvela dva dana kasnije u Hitnoj službi", kaže ona.

Predsednica Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević potvrdila je da je Komora upoznata sa ovim slučajem, te da dr Jelena Graovac ima njihovu licencu za obavljanje opšte prakse, ali ne i za hirurške intervencije.

"Doktorka je u proceduri pred Etičkim odborom, koji potom treba da odluči da li će biti poslata pred Sud časti", rekla je ona. Anka dodaje da ni ona, ni njen sin Slobodan nisu tada znali da dr Graovac nema licencu za obavljanje hirurških intervencija, kao i da operacije, baš kao i kontrole koje su usledile, ne smeju da se rade u prostorijama Hitne pomoći.

Dani su prolazili, a rana nije zarastala. Kada se prvi put Anka požalila na jak bol i kada je iz rane počeo da curi gnoj, dr Graovac poslala ju je u Kliniku za ortopediju Kliničkog centra Vojvodine. Bez uputa, i kod svog poznanika.

Ortoped ju je pregledao, napravio rendgenski snimak, ali Anka nije zavedena nigde u protokol KCV, jer nije imala uput. Kako tegobe nisu prestajale, ona odlazi u bolnicu u Zemunu, gde joj je odstranjeno mrtvo tkivo sa rane.

"Doktor koji nas je primio šokirao se kada je ugledao moju nogu. Pitao je: „Ko vam je ovo uradio? Je l’ to neko video kako se otprilike radi hirurški zahvat, pa pokušao i on, je l’ tako?", priseća se Anka.

Posle intervencije u zemunskoj bolnici, rana je zarasla, ali je posle jednog meseca buknula - noga je potpuno otekla i počela da crni. U jakim bolovima Anka je odvezena u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde je dr Lazar Kostić odmah konstatovao da noga mora da se amputira.

"Očajni smo. Ko je kriv za takav propust? Ja se ne razumem u medicinu, ali neko je, valjda, odgovoran zbog ovakvog sleda događaja", kaže njen sin Slobodan.

U izveštaju koji su 3. aprila ove godine sačinili članovi komisije Ministarstva zdravlja, dr Marko Bumbaširević i dr Aleksandar Karamarković, a koji je porodici Sember stigao poštom prošlog četvrtka, nema zaključka o krivici.

Navodi se samo hronologija događaja, kao i da su - „s obzirom na dugogodišnji pušački staž, nelečenu šećernu bolest i lečene venske ulkuse - svi medicinski postupci zdravstvenih radnika koji su lečili Anku Sember bili odgovarajući“.

Međutim, Anka tvrdi da nije dijabetičar, niti se ikada lečila zbog vena, a za tu dijagnozu saznala je od Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: