Za čišćenje mina do 20 miliona evra

Mine i kasetna municija, kao ratno nasleđe Srbije, nalaze se na površini od 13 miliona kvadratnih metara, kaže direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

17:36

Default images

On je najavio da će čišćenje Kopaonika biti završeno do kraja jula ove godine.

"Postoji još oko pet miliona kvadratnih metara sumnjive površine koja je predmet stalnog izviđanja i računamo da će jedan deo biti proglašen bezbednim, a moraće se čistiti milion do milion i po kvadratnih metara", rekao je on u Komandnom centru "Emerikona" kod Paraćina.

Mihajlović je kazao da na 44 lokacije postoje ozbiljne indicije da postoje neeksplodirana ubojita sredstva, a na oko 105 lokacija se sumnja da se nalazi kasetna municija, avionske bombe i rakete.

On je naglasio da će razminiranje Kopaonika biti završeno do kraja jula ove godine, kada će cela planina biti bezbedna i bez mina.

"Do sada su na Kopaoniku očišćeni sportski tereni, svi prilazi hotelima, ceo Sportsko-turistički centar, a ostalo je još nešto terena za čišćenje na Suvom Rudištu, koje će biti očišćeno ove godine", kazao je Mihajlović.

S Kopaonikom će biti očišćeni i delovi opština Kraljevo i Brus, dodao je on i naveo da su u pripremi čišćenja opština Knić, Stare Pazove i još nekih.

Mihajlović je kazao da se trenutno radi na čišćenju tri lokacije, među kojima je i opština Preševo, navodeći da se vrše pripreme za čišćenje Kuršumlije.

Prema njegovim rečima, čišćenja Preševa i Kuršumlije finansira vlada Norveške prema projektima Centra za razminiranje, a uz srpske i norveške snage uključeni su timovi iz regiona.

Na čišćenju Kuršumlije radiće se narednih 18 meseci, rekao je Mihajlović i dodao da je za čišćenje prostora Srbije od mina i drugih ubojitih sredstava potrebno između 14 i 20 miliona evra.

On je kazao da Srbija ima "još jedno ratno nasleđe - potopljene brodove ratne flote Nemačke iz Drugog svetskog rata u Đerdapskoj klisuri".

"Vojna komanda Nemačke 1944. godine izvršila je samopotapanje svojih ratnih brodova koji su se povlačili iz Crnog mora prema Beogradu", kazao je on i naveo da je tom prilikom potopljeno više od 170 brodova, od kojih se na našoj strani Dunava nalaze 22 broda i četiri protivbrodske mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva.

Mihajlović je istakao da su troškovi vađenja te nemačke flote na teritoriji Srbije procenjeni na 12 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: