Petak, 11.05.2012.

15:55

Forum: Poništiti presudu Petakovu

Forum pisaca traži da se poništi presuda aktivisti Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoranu Petakovu zbog uvrede episkopa SPC, vladike bačkog Irineja.

Izvor: Beta

Default images

"Zahtevamo da se ova sramotna presuda poništi, a Petakov oslobodi jer proces u kojem je osuđen predstavlja farsu u kojoj su učestvovali sudstvo, vladajuće političke strukture i sama SPC", naveo je Forum.

U saopštenju se kaže da je tom presudom "jasno poručeno kako će proći svako ko kritički progovori i jednu jedinu reč o SPC" i o njenim poglavarima.

"Presudom se nedvosmisleno dovodi u pitanje sekularnost države i pravo na slobodu javnog govora koja je zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije", navodi se u saopštenju Foruma i dodaje da na "SPC i njoj bliske političke snage šalju jasan znak da crkva ne samo da nije odvojena od države, već i da se nalazi iznad nje".

Aktivista Zoran Petakov dobio je rešenje o izdržavanju kazne zatvora jer nije platio kaznu od 100.000 dinara i troškove sudskog postupka za uvredu episkopa bačkog Irineja.

Petakov je osuđen u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse" i naveo da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.

Opštinski sud je presudu doneo u martu 2008. godine, a presudu je potom potvrdio i tadašnji Okružni sud u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: