Makedonija: Interpol traži begunce

Interpol se uključio u potragu za dvojicom radikalnih islamista osumnjičenih za terorizam i učešće u petostrukom ubistvu kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

08:46

Default images

Ranije danas, devetorici od 20 uhapšenih zbog veze sa zločinom određen je pritvor do 30 dana. Za dvojicom begunaca raspisana je međunarodna poternica.

Sudija je jutros odredio pritvor do 30 dana petorici označenih kao direktni izvršioci ubistva, od kojih su dvojica u bekstvu, pritvor je zatim određen za još četvoricu kod kojih je pronađeno nelegalno oružje.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska na jučerašnjoj pres konferenciji je rekla dvojica od uhapšneih, Fejzi Aziri i Rami Sejdi pomagli su dvojici osumnjičenih bekstvo preko granice, prema Kosovu.

Kaznu kućnog pritvora dobila je 60-godišnja žena zbog, kako je saopšteno, njenog lošeg zdravstvenog stanja. Za ostalih 10 uhapšenih MUP je podneo poseban izveštaj tužilaštvu i njima je određen 48-časovni pritvor.

MUP je objavio fotografije Afrima Ismailovića (32), Agima Ismailovića (33) i Alila Demirija (27), koji su počinioci ubistva, ali je u policijskoj akciji "Monstrum" priveden samo Agim Ismailović, dok su druga dvojica u bekstvu. Makedonski mediji navode da se u potragu uključio Interpol, kao i da je uspostavljen kontakt makedonskog MUP-a sa Kosovskom policijskom službom, zbog sumnje da su begunci iz Makedonije prešli na teritoriju Kosova.

Protiv ove trojice podnete su krivične prijave za terorizam, kao i protiv Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24), koji su označeni kao pomagači, saopštio je makedonski MUP.

Oružje koje je zaplenjeno u akciji "Monstrum" je nađeno u nekoliko objekata.

Najveća količina je pronađena kod Feride Bilali (60) iz kumanovskog sela Otlja, u čijoj kući je pronađena municija, kao i okviri za automatsko i poluautomatsko oružje i za puškomitraljez. Kod nje su pronađene i radio-stanice, maskirne uniforme, košulje, amblemi, legitimacije i album fotografija sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saopštio je MUP.

Oružje je pronađeno i u kući Isnija i Ramadana Asanija, oca i sina, u skopskom selu Aračinovu.

Kod uhapšenog Nazifa Mehmetija (33) pronađen je pištolj, a kod Ibrahima Zajdinija (28) automatska puška, okviri sa municijom, signalni pištolj i jedna bomba kašikara.

Tokom istrage, za deo optuženih su korišćene posebne istražne mere, bilo je praćeno njihovo kretanje i telefonski razgovori.

Makedonska policija podnela je krivične prijave za terorizam protiv petorice, od ukupno 20 uhapšenih, koji su povezani sa petostrukim ubistvom kod Skoplja, izjavila je juče makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska.

Podsetimo, u nezapamćenom zločinu u Makedoniji, 11. aprila kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja ubijena su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine, kao i lokalni pecaroš 45-godišnji Borče Stevkovski, koji se slučajno zatekao na mestu zločina. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje, a prema izveštajima medija, tela mladića su pronađena postrojena jedna do drugog, što je ukazivalo na likvidaciju.

Operacija "Monstrum" počela je u utorak u ranim jutarnjim časovima. Kod uhapšenih i tokom pretresa 26 objekata u Skoplju i okolnim selima pronađeni su veća količina oružja, municija, uniforme i propagandni materijal Oslobodilačke vojske Kosova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: