Le Pen: Ni Sarkozi, ni Oland

Liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen (43), kaže da u drugom krugu izbora, neće podržati ni Nikolu Sarkozija ni socijalistu Fransoa Olanda.

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

15:02

Default images

Le Penova je sugerisala svojim pristalicama da predaju prazne listiće.

"Toj dvojici kandidata neću dati ni svoje poverenje niti mandat", rekla je Le Penova na mitingu u Parizu. Iako je kazala da je na njenim pristalica da po svojoj volji odluče za koga će glasati, ona je jasno sugerisala da na glasanju predaju prazne listiće.

"Ja sam odlučila, a svako od vas, svako od nas, odlučiće samostalno", rekla je Le Penova na mitingu na kome se očekivalo da saopšti da li će stati iza nekog od dvojice kandidata, odnosno na koga će usmeriti glasove svojih glasača.

Ona je na mitingu na "Trgu opera" govorila sat vremena i istakla je dobre rezultate svoje partije u prvom krugu izbora kada je dobila iznenađujućih, rekordnih 17,9 odstso glasova, ili poverenje 6,5 miliona glasača, a za Sarkozija i Olanda je rekla da su izdali francuske vrednosti.

"Mi slavimo naš izuzetan rezultat na predsedničkim izborima. Mi smo postali centar gravitacije francuskog političkog života", rekla je ona.

Le Pen je dodala da istorijska bitka njene partije tek počinje i da je njena stranka jedina koja brani francusku republiku, kao i da je dotakla duh francuskog naroda.

Za Sarkozija, ona je rekla da su njegovi nedavni politički obrti u suprotnostima s njegovim akcijama tokom predsedničkog mandata i da više nije za mesto predsednika.

U prvom krugu izbora, Oland je u nedelju osvojio 28,6 odsto glasova, dok je Sarkoziju poverenje ukazalo 27,2 odsto birača, pa su obojici potrebni glasovi ekstremne desnice da bi prešli prag od 50 odsto glasova u drugom krugu, koji će se održati 6. maja.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Oland u odnosu na Sarkozija ima prednost od šest do 10 odsto. Njih dvojica će sutra na francuskog televiziji direktno suočiti stavove u izbornoj debati, podsetio je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: