Norvežani pevali u inat Brejviku

Oko 40.000 Norvežana okupilo se u Oslu da bi otpevalo pesmu koju mrzi Anders Brejvik Bering, kome se sudi i da bi time izrazili protivljenje ekstremnoj desnici.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.04.2012.

15:50

Default images

Uprkos kiši na trgu u blizini suda, gde se Brejviku sudi za ubistvo 77 ljudi, građani su pevali pesmu "Deca duge" norveškog muzičara Lilebjerna Nilsena, koga Brejvik ne podnosi.

Pod ružičastim kišobranima, hiljade građana, među kojima i ministri kulture nordijskih zemalja, u horu su otpevale pesmu, uz dirigovanje autora.

"Ta pesma nikada nije tako lepo zvučala", rekla je za AFP Lil Hjenevag, jedna od inicijatorki ove akcije pokrenute na Fejsbuku kao odgovor na popularnost Brejvika među desničarima.

Pred sudom u Oslu taj 33-godišnji ekstremista je u petak izjavio da je pevač Lilebjern Nilsen "veoma dobar primer marksista" koji su se "infiltrirali u kulturni milje", a da je njegova pesma "Deca duge "tipičan primer "ispiranja mozga školske dece Norveške".

"Odziv je daleko iznad mojih očekivanja", rekla je Lil Hjenevag, jer je učešće na društvenoj mreži bilo najavilo tek nešto više od 5.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: