Mali:Tuarezi proglasili nezavisnost

Pobunjenička organizacija Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) u Maliju, koju čine nomadska plemena Tuarezi, proglasila je "nezavisnost Azavada".

Izvor: B92

Petak, 06.04.2012.

09:40

Default images

Francuska je odbacila proglašenu nezavisnost.

To je objavljeno u saopštenju na njihovom vebsajtu, ali i na televiziji "Frans 24", gde je portparol Mosa Ag Ataher rekao: "Mi danas svečano proglašavamo nezavisnost Azavada".

On je dodao da će pobunjenici poštovati granice prema ostalim državama.

MNLA je objavio da je u ponoć obustavio sve vojne operacije kao rezultat uspešnog osvajanja oblasti koju zove Azavad, navodi AFP.

"Mi u potpunosti prihvatamo ulogu i odgovornost u obezbeđivanju ove teritorije. Mi smo okončali veoma važnu borbu, borbu za oslobođenje i sada počinje naš najveći zadatak", poručio je Ag Ataher.

I dok su Tuarezi proglasili uspeh višedecenijske borbe za "oslobađanje svoje domovine", njihovi bivši fundamentalistički saborci, koji su im postali suparnici, počeli su da uvode šerijatski zakon u delovima severnog Malija.

Francuska je danas odbacila proglašenje nezavisnosti u Maliju od pobunjenika predvođenih Tuarezima, koji su osnovali sopstvenu državu u severnom delu zemlje, saopštio je francuski ministar odbrane Žerar Longe.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti, koje ne priznaju afričke države, za nas nema nikakvog smisla", rekao je Longe.

Evropska unija podržava integritet države Mali i ne prihvata secesiju severnog dela zemlje, rekla je danas Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Evropska unija je od početka krize nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet Malija", rekla je Kocijančičeva agenciji AFP i dodala da se rešenje mora tražiti unutar postojećeg ustavnog okvira.
Ova izjava je usledila nakon što je pobunjenička grupa MNLA, koju čine pripadnici Tuarega, proglasila nezavisnost na severu zemlje i nazvala svoju državu Azavad.

Kocijančičeva je rekla da EU podržava napore zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS da posreduje u krizi. Afrička unija odbacila je danas proglašenje nezavisnosti pobunjenika predvođenih Tuarezima na severu Malija, ističući da je ono "nevažeće i bez ikakve vrednosti".

Predsednik Komisije ove organizacije Žan Ping rekao je da "Afrička unija potpuno odbacuje saopštenje naoružane grupe Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA), koje se tiče takozvane nezavisnosti Azavada", javila je agencija Frans pres.

Velika Britanija povukla ambasadore

Velika Britanija saopštila je danas da je privremeno zatvorila ambasadu u Maliju, nakon što su pobunjenici iz plemena Tuarezi proglasili nezavisnost na severu te zapadnoafričke zemlje.

Portparol Forin ofisa rekao je da će konzularna pomoć biti obezbeđena iz prestonice susednog Senegala, Dakara, javila je agencija Frans pres.

U saopštenju se navodi da je Velika Britanija "s obzirom na nestabilnu i nepredvidivu situaciju u Maliju i odsustvo ustavnog reda, odlučila da privremeno povuče osoblje iz svoje ambasade u Bamaku i privremeno hitno obustavi sve usluge u Maliju, uključujući konzularnu pomoć".

Humanitarne grupe upozoravaju da je Mali na ivici katastrofe, jer stotine hiljada ljudi beže od sukoba, dok pobunjenici pljačkaju hranu i medicinske zalihe na severu zemlje, gde inače vlada nestašica hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: