Tunišani traže građansku državu

Više hiljada Tunišana prošetalo je ulicama centra prestonice tražeći, na 56. godišnjicu nezavisnosti od Francuske, građansku državu.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

22:18

Default images

Današnji marš kroz prestonicu Tunis je najnovija akcija u borbi između islamista i onih koji se zalažu za sekularnu državu posle narodnog ustanka, u kom je pre godinu dana svrgnut diktator, predsednik Zin el Abidin Ben Ali.

Od pada tvrdokornog režima Ben Alija u zemlji je procvetao politički islam, tako da sada vladu kontroliše umerena islamistička partija, u saradnji sa dve sekularne partije.

Međutim, pristalice sekularne države mnogo više zabrinjava jačanje pokreta ultrakonzervativnih muslimana poznatih kao salafisti, koji hoće da dramatično povećaju ulogu religije u zemlji, primećuje AP.

Obe strane održavaju redovne demonstracije, a skupština izabrana u novembru prošle godine piše novi Ustav.

"Tunis je slobodan! Ne kalifatu i ne unazađujućim umovima", bila je jedna od današnjih parola koje su nosili demonstranti, među kojima je bilo dosta mladih žena koje su nosile crveno-belu zastavu Tunisa.

Demonstranti koji su pristalice sekularne države išli su Avenijom Burgiba, prošli pored ministarstva unutrašnjih poslova, gde su održane poslednje demonstracije, 14. januara prošle godine, na kojima je svrgnut Ben Ali.

"Borim se za Ustav sa konsenzusom za sve Tunišane, bez obzira na njihovo političko opredeljenje", izjavila je liderka levičarske opozicione Napredne demokratske partije Maja Džribi, koja je takođe učestvovala na demonstracijama.

Tokom današnje ceremonije u predsedničkoj palati, novi predsednik Tunisa, bivši borac za ljudska prava Monsef Marzuki, pozvao je Tunišane da "žive zajedno uprkos svojim razlikama" i pozvao narod da bude budan "protiv svakog ekstremizma i da sačuva sekularnu državu zasnovanu na pluralizmu, demokratiji i osnovnim slobodama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: