Ustavni sud o neizabranim tužiocima

Pred Velikim većem Ustavnog suda Srbije počela javna rasprava po žalbama na odluke Državnog veća tužilaca.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

07:17

Default images

Prva dva dana javne rasprave na dnevnom redu je 10 žalbi tužilaca i zamenika tužilaca, koji ni u postupku revizije nisu izabrani na funkcije, objavljeno je na sajtu Suda.

Prema podacima Državnog veća tužilaca, na opštim izborima 15. decembra 2009. nije izabrano 245 tužilaca i zamenika tužilaca.

Međutim, odlukom Državnog veća tužilaca od 30. jula 2010. godine naknadno je na funkcije vraćeno 27 zamenika javnih tužilaca.

Na odluke prvog sastava Državnog veća tužilaca, ustavne žalbe, odnosno prigovore uložila su 162 neizabrana tužioca i zamenika tužilaca.

U postupku revizije tih odluka, prošle godine su usvojena 33 prigovora, a 129 je odbijeno, pa se njih 126 opet žalilo Ustavnom sudu.

Predsednik Ustavnog suda prof. dr Dragiša Slijepčević je ranije u intervjuu Tanjugu naveo da je do februara stiglo i 136 žalbi sudija na odluke novog saziva Visokog saveta sudstva.

On je tada istakao da su žalbe sudija i tužilaca, koji nisu izabrani ni u postupku revizije, "prioritet nad prioritetima" i najavio javnu raspravu na kojoj treba da budu utvrđene sve sporne činjenice od značaja za ocenu osnovanosti, odnosno neosnovanosti tih žalbi.

Ustavni sud pre javne rasprave dostavlja žalbe Visokom savetu sudstva, odnosno Državnom veću tužilaca na odgovor, a posle rasprave saziva sednice o većanju i glasanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: