Karzai osudio ubistvo 16 civila

Predsednik Avganistana Hamid Karzai osudio je današnji incident kada je vojnik SAD upao u kuće u provinciji Kandahar i ubio 16 civila.

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

20:02

Default images

U incidentu je stradalo devetoro dece i tri žene.

Karzai je zatražio objašnjenje američke vlade o tom incidentu, dok je Vašington izrazio duboko saučešće porodicama žrtava, prenose agencije.

"Kada američke snage namerno ubijaju avganistanski narod, to je ubistvo, teror i neoprostiv čin", izjavio je Karzai u saopštenju.

Jedan američki vojnik je upao u kuće civila u provinciji Kandahar na jugu zemlje i ubio 16 ljudi uključujući devetoro dece i tri žene, dodaje se u saopštenju avganistanskog predsednika.

"Vlada i narod Avganistana zahtevaju objašnjenje od vlade SAD o ovom incidentu", istakao je Karzai. Vašington je izrazio duboko saučešće porodicama žrtava.

"Ožalošćeni smo zbog ovog nasilnog čina protiv naših avganistanskih prijatelja," saopštila je portparolka Stejt departmenta, prenosi AFP. Predstavnica Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće izjavila je da je predsednik Barak Obama informisan o incidentu.

"Veoma smo zabrinuti zbog prvih izveštaja o ovom incidentu i pažljivo pratimo situaciju", rekla je Kejtlin Hejden a prenosi AP.
NATO je danas potvrdio da je jedan američki vojnik priveden.

Ubistvo 16 civila poslednje je u seriji incidenata koji su doveli do ozbiljnog narušavanja odnosa SAD i Avganistana i otežali sprovodjenje plana o postepenom povlačenju 130.000 vojnika NATO predvodjenih SAD do kraja 2014. godine. Civilne žrtve predstavljaju glavni izvor sporenja izmedju avganistanske vlade i medjunarodnih snaga koje predvodi NATO.

Obama: Šokantan napad

Američki predsednik Barak Obama izrazio je saučešće porodicama 16 avganistanskih civila, koje je danas ubio jedan vojnik SAD u provinciji Kandahar na jugu Avganistana.

Obama je napad nazvao "tragičnim i šokantnim", saopšteno je iz Bele kuće.

On se, takodje, založio da se što pre otkrije istina o tom zločinu i privedu pravdi odgovorni.

Paneta: Osumnjičeni u zatvoru

Oglasio se i sekretar odbrane SAD Leon Paneta koji je saopštio da je telefonom nazvao avganistanskog predsednika Haimda Karzaija i da ga je uverio da se sprovodi "puna istraga" nakon što je američki vojnik optužen da je ubio 16 civila u Avganistanu.

"Osumnjičeni je u zatvoru, i ja sam uverio predsednika Karzaija da ćemo odgovorne privesti pravdi", naveo je Paneta u saopštenju i dodao da je lično "šokiran i tužan zato što je jedan pripadnik američke vojske...očito delujući izvan lanca komande", povezan s tim incidentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: