Reakcije na status kandidata

Sonja Liht: Istorijski dan. Predrag Simić: Status će poboljšati rejting Srbije. Ognjen Pribićević: Status znači ekonomsku budućnost. Todorić: Značajna odluka.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

23:31

Default images

Ona je izrazila nadu da će država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU.

"Današnji dan je istorijski dan za Srbiju, jer je dobijanje kandidature danas, 2012. godine, potpuno drugačija stvar nego pre desetak godina i to možda mnogi ne znaju", istakla je Liht, navodeći da dodatni značaj toj odluci daje i to što je doneta u vreme ozbiljne krize u EU.

Liht je napomenula da dobijanje statusa kandidata ne znači samo otvaranje nove stranice u odnosima sa EU, već da je Srbija time poslala poruku da je mnogo kredibilnija zemlja nego ranije, budući da je takva odluka zahtevala mnogo više preduslova nego pre desetak godina.

Liht je rekla da se nada će "ovaj trenutak" biti ozbiljno shvaćen i u Srbiji i da će država nesmanjenom energijom nastaviti posao na reformama i daljem putu ka EU, bez obzira na predstojeće izbore.

"Nadam se da ćemo nastaviti posao menjanja i uozbiljavanja institucija, borba protiv korupcije i kriminala mora biti nastavljena, jer nam se otvara nova mogućnost da uskoro otvorimo pregovore, da otvorenije i jače uvodimo evrospke standarde i vrednosti, ali i da poboljšavamo svakodnevni život", napomenula je Liht.

Dobijanje statusa kandidata sigurno će uticati na poboljšanje međunarodnog rejtinga Srbije, a ohrabriće i investitore da ulažu u Srbiju, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

"Sa večerašnjom odlukom Evropskog saveta završava se jedan put dug šest godina, koji se temeljio na politici i Kosovo i Evropa i koji je teško u to vreme dobio podršku, ali se na kraju potvrdio kao tačan", rekao je Simić Tanjugu.

On je mišljenja da kandidatura Srbije neće odmah omogućiti dobit u materijalnom smislu, ali će zemlja dobiti povećanjem njenog međunarodnog rejtinga, što je važno u trenutku kada postoje snažni udarci evro krize.

"Pretpostavljam da će nas ovo zaštiti od novih udara, pre svega od mogućnosti da dođe do pada kreditnog rejtinga Srbije", rekao je Simić, koji smatra da će kandidatura biti i povoljan signal potencijalnim investitorima, koji godinama u Beogradu imaju otvorene kancelarije, ali se ne usuđuju da krenu u ozbiljnije investicije.

"Kratkoročni efekte neće biti u prvom mahu vidljivi, ali na srednji i duži rok do kraja ove godine sigurno će ta odluka bitno uticati na promenu percepcije Srbije, smanjiti neizvesnotst za investitore", naglasio je Simić i dodao da Srbiji predstoji ozbiljna borba za datum početka pregovora.
"Politika koja je vođena u proteklom periodu, iako su mnogi u nju sumnjali, potvrdila se i zato je treba nastaviti", poručio je Simić.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je da dobijanje statusa kandidata veoma mnogo znači za ekonomsku budućnost Srbije i da je to "zastavica" koja poziva strane investitore iz zemalja Evropske unije.

On je u izjavi Tanjugu, komentarišući pozitivnu odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU, rekao da će od nje imati koristi građani, "ali i sam kreditni rejting".

Korist od te kandidature neće se osetiti u toku ove godine, jer treba da prođe neko vreme, istakao je Pribićević i dodao da to nije jedina stvar koja će privući strane firme, ali da će svakako biti vrlo ozbiljan dodatak privlačnosti imidža Srbije.

"Očekujem ozbiljne rezultate od kandidature već sledeće godine, a o 2014. i 2015. da i ne govorimo. Ukoliko Srbija dobije i datum početka pregovora sa EU tada će se ta kandidatura ozbiljno osetiti", naveo je on.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić izjavio je da je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU značajno iz strateških, a ne samo političkih i ekonomskih razloga, i da je veoma bitno za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"U pitanju je veoma dugo očekivana i Srbiji neophodna odluka kako bi mogla da nastavi da se kreće u pravcu boljitka i nastavka reformi, a pošto je plod sporazuma dijaloga Beograda i Prištine, bitna je i za nastavak rešavanja kosovskog pitanja", rekao je Todorić Tanjugu.

Prema njegovom uverenju, u nastavak rešavanja kosovskog pitanja Srbija će ući kao zemlja kandidat, čime će njena pregovaračka pozicija biti ojačana.

"Neće se toliko videti neposredno posle dobijanja statusa kandidata, jer je u pitanju geostrateška odluka. Nisu ruže odmah procvetale ni u Istočnoj Nemačkoj, mesec dana posle pada Berlinskog zida, već je trebalo više od 10 godina da dođe do napretka", rekao je Todorić.

On je još jednom podvukao da je odluka o dodeli statusa kandidata Srbiji bitna stvar za pitanje gde Srbija pripada i gde treba da nastavi da ide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: