Protest zbog pritvorenih Srba

Više stotina Srba protestovalo u Gračanici zbog prošlonedeljnog hapšenja Srba u gnjilanskoj opštini i "nasilja kosovske policije nad civilima u toku hapšenja".

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.02.2012.

14:17

Default images

Na protestu je zahtevano da uhapđeni Srbi budu hitno oslobođeni.

Na skupu su govorili Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, kao i Vesna Mikić, takođe poslanik JSL.

Predsednica pokreta Rada Trajković je istakla da zabrinjava kontinuirano nasilje i pritisci na Srbe, istakavši da je specijalna jednica kosovske policije Rosu zato i formirana.

"Imali smo jednonacionalni pohod kosovske policije prema severu Kosova. Na Vidovdan su Srbe pretukli bez ikakvog razloga, samo da bi ih zaplašili. Tražimo da nas više ne tuku.Tražimo da se naša braća oslobode", poručila je Trajković.

Podsetivši da se šestorici pripadnika MUP-a Srbije, koji su uhapšeni 25. februara, na teret stavlja kršenje ustavnog poretka, ona je zapitala - "zar kršenje ustavnog poretka ne predstavlja to što Srbi nijedan dokument ne dobijaju na maternjem jeziku".

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Vesna Mikić je istakla da je današnji protest revolt protiv terora i nasilja koje kosovske institucije sprovode nad Srbima već 12 godina.

Ona je osudila prekomerenu upotrebu sile koju je kosovska policija primenila prilikom hapšenja šestorice Srba iz Kosovskog Pomoravlja i pozvala narod na jedinstvo.

"Gde su sada medjunarodne organizacije koje brinu o kršenju ljudskih prava da podignu glas protiv nasilja nad srpskom decom. Zašto sada svi ćute. Da li su ovde Srbi gradjani drugog reda", zapitala je Mikićeva.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske folicije Rosu uhapsili su 25. februara šestoricu Srba, od kojih su petorica pripadnici Policijske uprave Gnjilane sa radnim mestom u Vranju. Petorici uhapšenih je odredjen ptritvor do 30 dana, dok je šesti pušten posle saslušanja.

Na skupu je pročitano pismo upućeno visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, u kome se ukazuje na sve učestalije obračune Albanaca u kosovskoj policiji sa srpskim življem.

U pismu se upozorava da hapšenje meštana Gnjilana i represija koja je pritom primenjena prema civilima, nisu usamljen slučaj i da bi, ako se takve akcije ponove, Kosovo moglo ostati bez Srba. Okupljeni su se sa protestnog skupa, koji je protekao mirno, uputili u protestnu šetnju do manastira Gračanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: