Referendum ne ugrožava kandidaturu

Referendum na severu Kosova neće imati negativne posledice po donošenje odluke EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbiji, smatraju analitičari.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2012.

08:44

Default images

Urednik naučnog časopisa "Izazovi evropskih integracija Nikola Jovanović ocenio je da je referendum, da su Srbi sa Kosova koordinirali akcije sa Beogradom, mogao da ojača poziciju Srbije u političkim pregovorima sa kosovskim Albancima.

Jovanović je u izjavi Tanjugu ukazao da nema suštinske razlike u stavu kosovskih Srba i Beograda kada je u pitanju protivljenje širenju insitucija proisteklih iz ustava republike Kosovo iz 2008. godine, ali da održavanje referenduma, uprkos protivljenju Beogarda, nije bio pravi načina da se taj jedinstveni stav izrazi.

"Takav jedinstven stav mogao je da ojača poziciju Srbije u političkim pregovorima sa kosovskim Albancima da je referendum predstavljao legitimni deo državne politike, odnosno da su Srbi sa Kosova koordinirali svoje akcije sa Beogradom. Šteta je i paradoks što nije bilo tako, s obzirom da oni Beograd smatraju svojom prestonicom", smatra Jovanović.

On, međutim, ne očekuje da bi rezultati referenduma, koji osim Beograda nije podržala ni međunarodna zajednica, mogli da ugroze odluku o dodeljivanju statusa kandidatat Srbije u martu.

"Negativnih posledica po kandidaturu neće biti, a ukoliko je tačno da sada postoiji saradnja sa mneđunarodnim misijama i slobodan prolaz pre svega za Euleks, to može imati daleko veći i pozitivan uticaj na odluku o statusu", rekao je Jovanović, koji smatra da bi upravo oko pitanja saradnje sa Euleksom Beograd i kosovski Srbi ponovo počeli zajednički da rade.

Jovanović je ocenio i da su velika izlaznost i jedinstven stav Srba sa severa bili sasvim očekivani.

"Međutim, na referendum, iako je poslao jasnu političku poruku, pala je izvesna senka u smislu da ne predstavlja legitimni deo državne politike jer nije dogovoren sa državnim vrhom, ali i da je očigledno da je u njegovom osmišljanju bilo motiva koji nisu samo državotvorni, već partikularni i stranački", ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, uprkos toj senki ne sme se zaboraviti da se Srbi na Kosovu bore ne samo za svoj politički, već i biološki opstanak i da je zato dobro što ih u poslednjoj fazi priprema za referendum Beograd nije stigmatizovao.

Na dvodnevnom referendumu na kojem su se građani izjasnili o pitanju da li prihvataju institucije Republike Kosovo, održanom u četiri opštine na severu Kosova, prema prvim preliminarnim rezultatima, glasalo je oko 75% upisanih birača. Skoro svi oni , njih 99,74%, glasalo je protiv prihvatanja kosovskih institucija.

Konačni rezultati referenduma, koji je održan uprkos protivljenja zvaničnog Beograda i međunarodne zajednice, biće saopšteni 19. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: