Osnovana frakcija unutar SPO-a

Doskorašnji funkcioneri SPO-a Srđan Srećković i Sanja Čeković formirali su Izvorni srpski proktet obnove, frakciju SPO-a. Portparol negira osnivanje frakcije.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 12.02.2012.

13:22

Default images

"Ključni cilj frakcije je da se u najkraćem roku, a svakako pre izbora, SPO vrati izvornom državotvornom i nacionalnom programu", navode u saopštenju Srećković i Čeković.

Prema njihovim rečima program podrazumeva modernu ekonomiju i izrazito proevropsko opredeljenje, ali i zaštitu državnih i nacionalnh interesa demokratskim sredstvima prihvaćenim u savremenom svetu.

"Od uspeha frakcije zavisiće da li će Srpski pokret obnove opstati na političkoj sceni, jer je ono što se u javnosti predstavlja kao stranačka politika poslednjih meseci izazvalo nesagledive posledice po buducnost stranke", navode Srećković i Čeković.

Prema njihovoj oceni stavovi u okviru političkog pokreta Preokret, koju čine SPO i Liberalno demokratska partija, da su Kosovo i Metohija nezavisna država, da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a Srpska pravoslavna crkva mutant pogrešne politike koja je uništila sve što vredi u Srbiji uzdrmalo je ideološki temelj SPO-a i stranku doveli pred nestanak.

Srećković i Čeković su ocenili da se potencijalna snaga i nada kriju i u bivšim funcionerima stranke, koji su napustili SPO zbog čestog menjanja stranačke politike.

"SPO je nekada bio vodeća snaga demokratske Srbije, a danas je, zbog prečestih preokretanja, na političkim marginama. Zbog tih preokretanja Skupstina Srbije, izvrsna vlast, gotovo sve stranke, prepune su naših bivših funkcionera, a mnogi su i napustili politiku", navode Srećković i Čeković.

Frakcija će zato sve bivše članove i funkcionere SPO pozvati da se vrate, kako bi povratili bar deo snage stranci koja je potrebna Srbiji.

"Moramo dati svoj doprinos da se Srbija postavi na zdrave noge sprovodeći Program SPO koji su neki nažalost zaboravili", poručili su isključeni funkcioneri SPO.

Ministar vera i dijaspore Srbije Srdan Srecković izjavio je ranije da je insistiranje SPO-a na tome da opstruiraju državnu politiku, razlog zbog kojeg je traženo da budu smenjeni on i državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i državnu upravu Sanja Čeković.

Srećković i Čeković isključeni su iz stranke stranke u petak, a SPO je tražio da budu smenjeni sa funkcija u ministarstvima.

"Svaki put kada su se na dnevnom redu nalazile odluke Vlade Srbije vezane za Kosovo i Metohiju imao sam stranačke naloge da glasam protiv tih oduka", rekao je Srećković.

Portparol SPO-a negira osnivanje frakcije

Unutarstranački potresi nastavljeni su u SPO-u informaciju da je Srđan Srećković formirao frakciju, čiji je cilj da SPO istupi iz pokreta "Preokret", i kao osnažen izađe na naredne izbore, negirao je portparol stranke Nemanja Starović, koji tvrdi da nikakva frakcija ne postoji i da je stranka u potupnosti jedinstvena.

Portparol stranke, međutim, tvrdi da je održana telefonska sednica, i podseća da na isti način sednice održava i Vlada Srbije, ali i da u SPO ne postoji frakcija.

"Jedan od razloga što smo održali telefonsku sednicu je i to što smo uvažili preporuku vlade o štednji energije i povećaju energetske efikasnosti", objasnio je Starović.

Prema njegovim rečima, SPO je u potupnosti jedinstven i u fazi je najsnažnijeg uspona od 2000. godine.

"Ako bismo se malo igrali, mogli bismo da predložimo toj grupici bivših članova SPO da bi im, umesto što su odlučili da se prozovu frakcijom ISPO, bilo mnogo preciznije da su se nazvali frakcijom za čuvanje fotelja Srećkovića i Čekovićeve", rekao je Starović.

On je dodao da je "upravo na slučaju Srećkovića, koji je okončan pre nekoliko dana, SPO pokazao sav svoj demorkatski kapacitet, jer je neslaganje sa radom sada već bivšeg člana još pre godinu dana izneo predsednik stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: