Počelo obeležavanje Dana državnosti

Otvaranjem izložbe "Srbija kroz vekove" u Kragujevcu je danas počelo obeležavanje Dana državnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2012.

14:59

Default images

Na svečanosti u Narodnom muzeju u Kragujevcu, ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić je rekao da Srbija ima priliku da na Dan državnosti, 15. februar, jasno postavi prioritete u svojoj politici i da istakne da se bori za očuvanje svog integriteta i suvereniteta.

"Plašim se da u prošlosti nismo uvek bili u prilici da to odredimo na adekvatan način. U ovom trenutku u uslovima velike krize u kojoj se ceo svet nalazi važno je da se borimo za ekonomske i socijalne teme kao dominantne, koje znače poboljšanje kvaliteta života ljudi", rekao je Ljajić.

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije - Sretenjski ustav.

Ljajić je istakao da nema odbrane nacionalnih i državnih interesa ako imate najmanje plate u regionu i nizak životni standard, kao i ako je većina građana nezadovoljna.

"Smatram da država mora i buduća Vlada vrlo jasno odredi te prioritete državne politike i da oni budu zasnovani na uređenju države. Ovo je prilika da se prisetimo i tog Sretenjskog ustava koji je prakticno živeo 55 dana ali je postavio temelje i ustavnosti i državnosti" rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao da je potrebno urediti državu tako da bude efikasnija i jeftinija.

"Dve su ključne stvari, to je uređena država i jaka ekonomija. To su zapravo temelji stabilnosti, i društva i države u perspektivi", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: