Advokat spremao bekstvo Kalinića?

Istraga o pokušaju bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića kreće se i ka jednom od beogradskih advokata, saznaju "Novosti" iz izvora bliskih istrazi.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

22:10

Default images

Povod za to je činjenica što se posete okrivljenima ne nadziru. Ova sumnja tek treba da se ispita, jer se radi o ozbiljnom delu koje treba i dokazati.

"Kalinić i Milovanović nisu imali šanse da pobegnu iz dvorišta", kaže izvor "Novosti" blizak srpskom pravosuđu.

"Sistem funkcioniše. Ali ono što je za nas sada prvo pitanje, jeste ko je bio zadužen da im pruži logistiku spolja, pošto su ostali bez novca. S obzirom na njihovu prošlost, ne bi krenuli u bekstvo tek tako. Zato su morali da imaju nekoga napolju ko ih čeka", dodaje taj izvor.

Radna je hipoteza da su nameravali da dođu do nekog oružja, ali u tome nisu uspeli.

Ime i prezime pomagača moglo bi da se sazna vrlo brzo, zato što se trenutno obrađuju snimci sa svih video-kamera koje su instalirane u zgradi Specijalnog suda, a posebno na njenim fasadama.

Sudski stražari koji su privedeni zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića u sredu su testirani na poligrafu. Sa njima je sve vreme nadležni tužilac koji ispituje ko su krivci za propuste u obezbeđenju dvojice pritvorenika koji su bili smešteni u zgradi Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu u Ustaničkoj ulici.

U policiji kažu da je očigledno da je neko iznutra odgovoran za ono što se dogodilo, zbog čega se detaljno proučavaju sistematizacija, struktura službi i nadležnosti.

Uhapšeni Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović u četvrtak će se naći pred istražnim sudijom, koji će odlučiti da li će se protiv njih voditi istraga i za koje krivično delo.

Dačić: Propust ili organizovano delovanje?

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je važno da se utvrdi da li su Kalinić i Milovanović uspeli da iz ćelija izađu zbog nečijeg propusta ili je reč o "organizovanom delovanju". Prema njegovim rečima, pritvoreni čuvari nisu iz policije, već u nadležnosti Ministarstva pravde.

"Siguran sam u efikasnost sistema provere njihovih sposobnosti. Policija ne čuva zatvorenike, već je samo u sistematizaciji Žandarmerije određeno da njeni pripadnici čuvaju spoljni prsten oko zatvora", kazao je Dačić.

Sretko Kalinić, zvani Zver, i Željko Milovanović pokušali su da pobegnu iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u utorak oko 5.30. Oni su testericama presekli donji deo rešetaka na vratima i provukli se. Na snimku sa kamere za nadzor vidi se kako se njih dvojica provlače i istrčavaju u hodnik u kojem tada nije bilo stražara.

Čuvara koji je bio u drugom delu hola savladali su lako, jer nije bio naoružan, potom su mu uzeli lisice, vezali ga i stavili mu čarapu u usta. Tada su razvalili rešetke na prozoru i iskočili u dvorište s prvog sprata. Tamo su ih sačekala četvorica pripadnika Žandarmerije.

Oni su ušli u dvorište suda pošto su iz Ministarstva pravde dobili informaciju o tome da su Kalinić i Milovanović pobegli iz ćelije. Njihov beg zabeležile su sigurnosne kamere koje su povezane s centrom za nadzor u zgradi Ministarstva.

Nezvanično, Kalinić je na sebi imao jaknu koju je uzeo od stažara i mirno je hodao nadajući se da neće biti upadljiv. Milovanović je puzao iza njega, pokušavajući da se sakrije. Plan je bio da pobegnu preko krova sudnice broj 1. Iako su pokušali da pruže otpor, dvojica begunaca brzo su savladana.

Međutim, dva dana posle pokušaja bekstva mnoga pitanja i dalje vise u vazduhu.

Bez indikacija o umešanosti Joce Amsterdama

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je istraga u toku i da zajedno s policijom pokušavaju da dođu do odgovora na ova pitanja. Testerice su pronađene kod begunaca, ali ni kod njih, ni pretresom ćelija, nisu pronađeni mobilni telefoni niti neko drugo sredstvo komunikacije.

Situaciju dodatno komplikuje i to što Milovanović nije stalno boravio u zgradi u Ustaničkoj, već je dovođen na zakazana suđenja i u ćeliji je provodio najviše nekoliko dana. Jedna od pretpostavki je da je neko od stražara ili osoba koje su mogle da posećuju zatvorenike prenosio poruke, jer je očigledno da je bekstvo odlično sinhronizovano.

"Pritvorski režim je i namenjen tome da se spreči kontakt između pritvorenika. Kaliniću i Simoviću očigledno je bilo omogućeno da komuniciraju u dužem vremenskom periodu. To je samo pokazatelj da unutrašnji režim i kontrola ne funkcionišu dobro. Pomoć im je došla sa strane, a testere kojima su presekli rešetke mogli su da im doture članovi porodice ili advokati", kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

On je podsetio da je zabeležen jedan slučaj kad je advokat doturio testeru svom klijentu i da se tada videlo kako je ona efikasna.

"Sumnjam da su im pomogli stražari, njihova odgovornost je u tome što ni u jednom zatvoru, po pravilu službe, stražar nije sam u pritvorskom bloku. Nisam do sada sreo stražara koji bi pritvorenicima kalibra Sretka Kalinića i Željka Milovanovića pomogao da pobegnu i tako ugrozio svoj posao i budućnost", smatra on.

Kako kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u ćeliji koja je delila begunce nalaze se trojica optuženih za trgovinu ljudima, a oni ni na koji način nisu povezani sa Kalinićem i Milovanovićem. Čim je sprečeno bekstvo, pretražena je i ćelija Joce Amsterdama, u kojoj takođe ništa nije pronađeno, i nema indikacija da je on umešan u organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: