Požarevac: Učenik silovao druga

Učenik sedmog razreda u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu, 19. januara silovao je svog druga iz odeljenja, prenosi beogradska štampa.

Izvor: B92, Danas

Utorak, 31.01.2012.

08:10

Default images

Za ovaj događaj se saznalo nedelju dana kasnije, 26. januara, pošto se napadnuti dečak žalio svojim drugovima, a potom i roditeljima.

Prema nezvaničnim podacima, do napada je došlo na velikom školskom odmoru, kada su dvojica dečaka predložila oštećenom da ode sa njima van dvorišta, u obližnju stambenu zgradu "betonjerku“, kako bi pušili cigarete.

Oštećeni dečak je posle par dana sve ispričao jednom svom drugu, koji je to što je čuo ispričao i ostaloj deci iz odeljenja.

Priča se pročula po školi, pa je o ovom slučaju obavešten i direktor škole Goran Seger, koji je zajedno sa ocem oštećenog dečaka slučaj prijavio policiji.

Republički i opštinski prosvetni inspektori posetiće požarevačku školu, a njihov nalaz biće poznat tokom dana.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić, direktoru škole naloženo je da u pismenom izveštaju obrazloži zašto taj slučaj nije odmah prijavio nadležnima u Ministarstvu prosvete i nauke, jer su inspektori o tome saznali iz medija.

Prema njegovim rečima, nasilnog učenika očekuju pojačane nadzorne i vaspitne mere, kao i uključivanje Centra za socijalni rad.

Direktor škole rekao je Tanjugu da škola ne želi ništa da zataška, da je škola pozvala policiju, tužilaštvo i Centar za socijalni rad i da je čitav navodni slučaj u fazi provere.

U Policijskoj upravi u Požarevcu rečeno je da su završili ispitivanje i da je ovaj slučaj predat tužiocu. Nisu iznosili detalje, jer se radi o maloletnicima

Direktor požarevačke bolnice Srećko Bosić rekao je da je zlostavljani dečak primljen u bolnicu, gde je pregledan i odmah pušten kući.

On nije hteo da se izjasni o eventualnim povredama dok tužilaštvo ne završi svoj deo posla. U Centru za socijalni rad kažu da čekaju na dostavljanje izveštaja, nakon čega će obaviti razgovore sa akterima ovog slučaja i njihovim roditeljima.

"Deca do 14 godina ne mogu biti krivično odgovorna, već se s njima obavlja savetodavna aktivnost, kako bi shvatili težinu počinjenog dela i kako bi se sprečilo da ga ubuduće ponove", rekao je Miroslav Stojimirović, direktor Centra za socijalni rad.

On je naveo i da su mnoge informacije u vezi sa ovim slučajem prenete na nepravilan način u medijima i to pre nego što su utvrđene činjenice.

U objavljivanju ovakvih priča mediji bi pre svega trebalo da štite ličnost maloletnika. Mnoge stvari ne bi trebalo iznositi ukoliko se njima otkriva identitet maloletnika, smatra Stojimirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: