Dan sećanja na žrtve Holokausta

Predsednik Srbije položio je venac kod spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.01.2012.

07:27

Default images

Polaganjem venaca počelo je obeležavanje međunarodnog Dana sećanja na žrtve Holokausta.

Na centralnoj državnoj manifestaciji vence je položio predsednik Boris Tadić, koji je rekao da ne može i ne sme da se revidira istorija nacističkih zločina i da se obnovi ideologija rasizma i šovinizma, jer je Srbija otvoreno i demokratsko društvo. .

"U Srbiji nema mesta za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti, protiv ljudi i zločine poput onih u Treblinki, Aušvicu, Jasenovcu, Novom Sadu, Sajmištu i Jajincima", rekao je Tadić prilikom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu u Beogradu.

Tadić je upozorio na pokušaje revizije istorije i nastojanja da se zaborave tragična iskušenja Holokausta i obnavljanja ideologije rasizma, šovinizma i etničkog, verskog i drugog fanatizma.

"Srbija će učiniti sve da zaštiti istorijske spomenike i obnovi memorijalne prostore Holokausta. To će nas uvesti u red zemalja koje prepoznaju moral, pouku istorijske odgovornosti i kulturu pamćenja žrtava", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da se u obrazovnom sistemu Srbije ozbiljno radi na razvoju programa obrazovanja o Holokaustu.

On je pozvao građane da budu uz sugrađane "čije pamćenje ostaje živo, koji nastoje da iz prošlosti sačuvaju iskustvo raščovečenja" kako bi u sadašnjosti prepoznali ono što će ih učiniti ljudskim i njihovu budućnost spokojnom.

Predsednik Srbije je istakao da niko nikada ne bi smeo da prihvati da se drugi poništavaju jer su drugačiji.
(Tanjug)
Na centralnoj državnoj manifestaciji, pored predsednika Srbije, u ime Vlade venac je položio ministar kulture informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Marković je poručio da država sa svojim institucijama čini sve da pokaže šta se dogodilo od 1941. do 1945. godine kako se Holokaust nikada, nigde i nikom ne bi ponovio, ističući da država i svaki pojedinac treba dostojno da čuvaju sećanje na žrtve ovog Holokausta kako se on nikada više ne bi ponovio.

"Ovde smo da istaknemo jedan dan u godini, među svim danima, jer se svaki dan sećamo žrtava. Obeležavamo dan kada je nađen način da se zaustavi Holokaust", rekao je Marković i dodao da uvek postoji način za sprečavanje takvih pojava.

"Uvek se pitamo zašto to neko nije sprečio. Postoje vremena kada pojedinci ne mogu da učine mnogo. Ali uvek postoji način. Hvala svima onima koji će ubuduće tako nešto činiti", rekao je Marković.

Počast žrtvama polaganjem venaca odali su i predstavnici Grada Beograda, Ambasada Izraela i Češke kao i predstavnici SUBNOR-a.

Na početku je ukazano da je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen 2005. godine Rezolucijom UN, a odabran je dan oslobađanja koncentracionog logora Aušvic.

Ceremoniji je prisustvovao i predsedavajući međudržavne radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja sećanja i istraživanja Holokausta holandski diplomata Karel de Ber.

Petrušićeva: Diskriminacija nikad nije rešenje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštila je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da bi sećajući se žrtava, trebalo da mislimo na sadašnjost i budućnost koju će stvarati buduće generacije.

"Ovaj, ali i svaki drugi dan, mora da bude opomena čovečanstvu da nijedna diskriminacija i progon nikada neće doneti rešenje", navedeno je u saopštenju poverenice.

Petrušićeva je ukazala da je istorija mnogo puta potvrdila da nema "bezazlene diskriminacije", kao i da je njeno tolerisanje opasno koliko i sama diskriminacija.

Važnost poštovanja ljudskih prava i sprečavanje svih vidova rasne, nacionalne i verske diskriminacije i mržnje prema drugima i drugačijima, jedino može sprečiti da se ponove najmračniji trenuci čovečanstva, piše u saopštenju.

"Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta dan je sećanja na sve nevine žrtve monstruoznog plana nacista da istrebljenjem šest miliona Jevreja i Jevrejki stvore 'čistu naciju'", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: