Tadić: Najoštrije osuđujem nasilje

Predsednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio huliganske napade na navijače rukometne reprezentacije Hrvatske, izrazio žaljenje zbog incidenata.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.01.2012.

14:11

Default images

Tadić je pozvao sve iskrene domaće navijače da u petak pokažu sportski duh i na fer način bodre rukometaše.

U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je nasilje apsolutno neprihvatljivo i da istraga, hapšenje i procesuiranje svih koji su učestvovali u huliganskim ispadima moraju biti obavljeni u najkraćem mogućem roku.

Tadić je pozvao sve iskrene navijače naše reprezentacije da u petak na utakmici protiv reprezentacije Hrvatske pokažu pravi sportski duh i da na fer i korektan način bodre rukometaše.

"Fer plej mora uvek biti deo igre na terenu, ali i način navijanja u sali. Jedino takvim, dostojanstvenim ponašanjem navijača, i u sali i van nje, možemo na pravi način biti podrška našim reprezentativcima'', navodi se u saopštenju.

Tadić podseća i da je Srbija uvek bila gostoljubiva zemlja i dobar domaćin svim svojim gostima, te da tako mora biti i na predstojećim rukometnim mečevima.

"Naša je tradicija da se prema svakom svom gostu ophodimo sa poštovanjem i uvažavanjem, i nikakve grupice huligana ne smeju da brukaju građane Srbije i čitavu zemlju'', poručio je predsednik Srbije.

LSV, SDP, LDP: Privesti vandale

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od policije da preventivno privede sve poznate i registrovane izgrednike, huligane i ostale nasilnike pred sutrašnju rukometnu utakmicu Hrvatska-Srbija, koja se igra u Beogradu.

"Sigurno je da policija zna i ko su i gde su i šta sve planiraju. To je na kraju i posao policije. Srbija sebi više nikada ne sme da dozvoli sramotu da se ponovi napad na hrvatske ili navijače bilo koje druge nacionalnosti, kao što je to bio slučaj prethodne dve noći u Novom Sadu. Zbog tog napada, građani Novog Sada se sada stide, a oni koji u njega dođu se plaše kako fizičkog obračuna sa huliganima, tako i da im neko sekirom ne polupa kola. Očigledno je da su ti napadi bili vrlo dobro organizovani i zato nije dovoljno uhapsiti samo napadače, već insistiramo i na hapšenju njihovih stratega i organizatora", rekla je portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov.

Predsednik Gradskog odbora SDP Ivica Dostanić je u saopštenju ocenio da su pojedinci ili organizovane grupe ponovo učinili nešto zbog čega moraju da se stide pošteni Novosađani i Vojvođani.

"Sjajnu sliku Srbije kao domaćina Evropskog prvenstva, koja je vladala na terenima i oko njih, uspeli su da naruše oni koji nemaju veze sa sportom, i to baš u Novom Sadu koji se ponosi skladom življenja više desetina nacionalnih zajednica", naveo je Dostanić.

Dostanić je ocenio da je najnovijim izgredima narušeno teško stečeno poverenje stranih državljana da mogu mirno boraviti u Novom Sadu.

Liberalnodemokratska partija Novi Sad najoštrije osuđuje divljačke napade na navijače iz Hrvatske koji su došli u Novi Sad kako bi bodrili svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u rukometu.

"Apelujemo na policijsku upravu u Novom Sadu da učini dodatne napore kako bi vandali bili pronađeni i privedeni i kako bi se sprečili dalji incidenti koji nanose veliku štetu Novom Sadu i celoj Srbiji. Brutalnost napada na kolonu vozila sa navijačima hrvatske reprezentacije koji su se odigrali u Veterniku i Rumi jasno ukazuju na činjenicu da su ovi napadi planirani i logistički dobro organizovani, a samo zahvaljujući srećnim okolnostima nije došlo do težih posledica. Naglašavamo da protokolarna izvinjenja direktora policije navijačima hrvatske ne mogu da budu odgovor grupama koje sprovode ovako ekstremne aktivnosti koje su usmerene protiv bezbednosti gostiju naše zemlje, ali i bezbednosti i mira svih građana Novog Sada i Vojvodine. Krajnje je vreme da se ovim i sličnim grupacijama pošalje jasna i nedvosmislena poruka kako se neće tolerisati ovakvi zločinački i anticivilizacijski potezi koji narušavaju sve one vrednosti za koje se kao društvo deklarativno zalažemo", navodi se u saopštenju LDP-a Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: