Sirijske snage ubile 34 civila

Sirijske snage bezbednosti ubile su 34 civila, među kojima i desetoro dece, u sukobima širom zemlje, navodi Grupa za praćenje poštovanja ljudskih prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

13:56

Default images

"Broj žrtava za dan povećan je na 34 civila koje su ubile snage bezbednosti u nekoliko regiona Sirije, uglavnom u Homsu", saopštila je ta grupa, inače oponenata sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, preneo je Frans pres.

AFP preneo je i zabrinutost generalnog sekretara UN Ban Ki Muna zbog ubistva generalnog sekretara sirijskog Crvenog polumeseca Abdelrazaka Džbeira u pobunjenoj severozapadnoj provinciji Idlib.

"Generalni sekretar osudio je napad u kojem je ubijen (Džbeira), u kome je ciljano vozilo jasno obeleženo znakom Crvenog polumeseca", saopštio je portparol UN Martin Nesirski. Francuska novinska agencija prenosi izveštaj zvanične sirijske agencije SANA da je Džbeira ubila "naoružana teroristička grupa", koja je otvorila vatru iz automatskog oružja.

AFP podseća da Damas optužuje "terorističke bande" za nerede koji su zahvatili zemlju od marta.

Ruska agencija Itar-Tas izveštava da će novi arapski plan o izlasku iz krize u Siriji biti predstavljen Savetu bezbednosti UN u ponedeljak.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi saopštio je da će se uputiti 28. januara u Njujork, kako bi upoznao članice SB UN sa novim planom.

Prošle nedelje je Savet ministara Lige pozvao Asada da prenese ovlašćenja zameniku Faruku al-Šari kako bi mogao da formira vladu nacionalnog jedinstva tokom dva meseca radi početka demokratskih reformi.

Osim toga, ministri spoljnih poslova zahtevali su hitan prekid nasilja u zemlji, kao i sprovođenje prevremenih parlamentarnih i predsedničkih izbora, podseća Itar-Tas.

Zvanični Damask je, međutim, saopštio da kategorički odbija taj plan koji "krši suverenitet Sirije i predstavlja otvoreno mešanje u njene unutrašnje poslove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: