Ponedeljak, 23.01.2012.

18:12

Kuper uskoro u poseti Balkanu

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper otputovaće ove nedelje u regon kako bi pospešio razgovore dve strane, rekla je Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je precizirala portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić, očekuje se da Kuper Beograd poseti u sredu, a da dan kasnije ode i u Prištinu.

Nastavak dijaloga i postizanje rešenja za regionalno predstavljanje Kosova su uslovi za dalje napredovanje Srbije ka EU, a nastavak razgovora zavise upravo od Kuperove posete, ističu šefovi pregovaračkih timova.

Govoreći o predstojećim razgovorima sa Kuperom, šef beogradskog tima Borko Stefanović rekao je da će to će biti prilika da se razgovara o različitim opcijama za rešavanje pitanja regionalanog prestavljanja koje za Beograd apsolutno pretpostavlja upotrebu Rezolucije 1244.

"Imaćemo priliku sa njim da pronađemo rešenje koje sadrži Rezoluciju", naveo je Stefanović za Tanjug.

"Mislim da će ta poseta približiti mišljenja dve strane i omogućiti rešenje ključnog pitanja", rekla je Edita Tahiri.

Borislav Stefanović i Edita Tahiri smatraju da bi rešenje za regionalno predstavljanje Prištine moglo da bude u fusnoti uz naziv Kosova koja ne bi prejudicirala status, ali nikako ne mogu da se saglase kada je reč o Rezoluciji 1244.

Dok je za Beograd ona, po rečima Stefanovića, neophodan i nezaobilazni činilac rešenja za predstavljanje Prištine, Edita Tahiri tvrdi da je prevaziđena i u političkom i u pravnom smislu.

U izjavi Tanjugu Stefanović je kazao da je u regionalnom predstavljanju Prištine za Beograd prihvatljiva fusnota "bez prejudiciranja statusa", ali isključivo kao dodatak referenci na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"To može da bude korisno, ali nikako dovoljno", istakao je Stefanović.

Edita Tahiri je u izjavi Tanjugu rekla da je takvo rešenje izbalansirano, da poštuje stavove obe strane i da bi, što se Prištine tiče, moglo biti prihvatljivo rešenje za ključno pitanje sledeće runde dijaloga.

Poslednja runda pregovora održana je 30. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: