"Referendum u Hrvatskoj će uspeti"

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić kaže da u zemljama regiona niko ne pomišlja da referendum o pristupanju Hrvatske EU neće uspeti.

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

16:44

Default images

"U situaciji u kojoj naši susedi čine sve šta je u njihovoj moći, ne samo da uđu, nego da dobiju kandidatski status, Hrvatska se razmišlja da li će realizovati svoj uspeh. To bi bilo pucanje u sopstvenu nogu", rekla je Pusićeva.

Ona je kazala da je u dosadašnjim kontaktima s predstavnicima država regiona stekla utisak da se u regionu navija da referendum uspe. "Oni i ne sumnjaju da će referendum uspeti. Njima ne pada na pamet da bi se moglo dogoditi neko ludilo da referendum ne uspe, jer se mnogima čini neverovatno da smo uspeli stići tako daleko", rekla je Pusićeva.

Ona je danas u Zagrebu učestvovala u akciji koju je njena Hrvatska narodna stranka sprovela informišući građane da izađu na referendum zakazan za 22. januar i izjasne se za pristupanje EU.

"Glavni problem je da li ćemo 22. januara imati šansu na nastavimo na putu privrednog oporavka ili će odluka na referendumu biti takva da nema stabilnosti koja znači investicije, a koje znače nova radna mesta, održavanje postojećeg kreditnog rejtinga, nego sve to gubimo", rekla je Pusićeva.

"Tog dana biće doneta odluka da li Hrvatska sebi pribavlja političku stabilnost koja znači i mogućnost ekonomskog opravaka na dugi rok ili se toga odriče. Investitori, agencije koje određuju rejtinge i finansijske institucije pristanak vide kao znak političke stabilnosti, a odustajanje kao znak nestabilnosti, a to će odlučiti našu sudbinu", kazala je Pusićeva. Pusićeva je kazala da ankete pokazuju da se može očekivati da će na referendumu 60 odsto građana biti za, ali pod pretpostavkom izlaznosti od 80 odsto.

"Čak i najpesimističnija istraživanja govore da bi za ulazak bilo 55 odsto, a 27 odsto protiv", dodala je Pusićeva.
Na pitanje šta motiviše ljude da budu protiv pristupanja, Pusićeva je odgovorila da "neke motiviše neizvesnost, neke generalna antipatija prema politici i političarima, a neke i realni interes, odnosno da lakše mogu loviti u mutnom u situaciji ako je zemlja van članstva u EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: