Reakcija na uklanjanje barikada

Članovi Vlade Srbije pozdravili uklanjanje barikada na severu KiM. Opozicija: Jedna barikada ne znači da će sve biti uklonjene. LDP: Ne uklanjaju se barikade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2011.

13:36

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozdravio je uklanjanje barikada na putu Zubin Potok - Zvečan.

"Pozdravljam uklanjanje barikada i to je dobar znak. Tu se vidi sva odgovornost ljudi na tim barikadama. Dobro je što su poslušali preporuku da se na miran način i dogovorom sklone barikade", izjavio je Bogdanović.

Ministar je napomenuo da su barikade bile smislene i da su imale svrhu da bi se postigao dogovor između Beograda i Prištine. On je poručio da država Srbija bez Srba na Kosmetu ne može sačuvati državni suverenitet i integritet i da Srbi bez države Srbije ne mogu opstati na Kosmetu.

On je dodao da je važno da u narednim danima svi pokažu racionalnost i odgovornost, jer svaka svađa i eventualni raskol slabi poziciju Srbije i ugrožava odbranu nacionalnih i državnih interesa.

Otvaranje saobraćajnice Zubin Potok-Zvečan pozdravio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, ocenivši to kao veoma pozitivan dogovor.

"Dogovor pokazuje visoku političku svest predsednika opštine i osećaj za momenat kada politički pritisak treba sniziti", kazao je Ivanović.

Državni sekretar je takođe naveo da je važno i to što je dogovorom pokazano da predstavnici lokalne samouprave na Kosovu slušaju Srbiju i inicijative iz Beograda primaju sa odgovornošću.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da su Srbi sa KiM doneli ispravnu odluku o uklanjanju barikada, čime je izbegnut scenario koji je odgovarao Prištini.

"Srbi sa KiM, nakon poziva predsednika Srbije Borisa Tadića i dogovora koji je postignut u Briselu oko integrisanog upravljanja prelazima, doneli su jedinu moguću ispravnu odluku, koja ide u korist stabilizaciji stanja, izbegavanju konflikta sa Međunarodnom zajednicom i Srbiji omogućava prostor za pronalaženje najboljih mogućih rešenja", kaže Šutanovac.

Ministar odbrane je ocenio da bi "od momenta izbijanja incidenta najgori mogući scenario, koji najviše odgovara Prištini, bio sukob Srba sa međunarodnom zajednicom, jer otežava Srbiji da adekvatno štiti interese Srba na Kosovu i Metohiji".

Šutanovac je naglasio da bi svaka stagnacija Srbije na evropskom putu „onemogućavala da u punom kapacitetu štitimo svoje interese" i dodao da je „zato od izuzetno velike važnosti što su Srbi sa severa Kosova shvatili da balvani na putu vode Srbiju u stranputicu".

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kaže da će uklanjanje barikade u Jagnjenici smanjiti tenzije i sprečiti neželjene događaje na severu pokrajine.

Samardžić je u Skupštini Srbije dodao da uklanjanje barikade u Jagnjenici ne znači da će i ostale barikade biti uklonjene.

"Dobro je na jednom primeru pokazati da je sloboda kretanja za Kfor faktička i da Srbi sa tim nemaju problem, a da li će i drugi to uraditi stvar je odluke na samom terenu", kazao je on.

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se na severu Kosova ne uklanjaju barikade, već da je sporazumom samo omogućen prolaz Kforu, što je i inače bilo moguće prema ranijim dogovorima.

U Jagnjenici nema uklanjanja barikada, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu i istakao da se radi o dogovoru Kfora i opštinskih vlasti sa severa Kosova.

Taj dogovor je sa jedne strane olakšanje, jer garantuje da u narednim danima neće biti sukoba, ali je i ponižavajući, jer to nije način da se rešavaju problemi, ocenio je Jovanović.

Poslanik SNS član Odbora za Kosovo i Metohiju Borislav Pelević je takođe ocenio da je današnje uklanjanje barikada čin dobre volje i dodao da ne znači da će to da bude nastavljeno.

Srpska napredna stranka želi da Srbija dobije status kandidata za EU, ali ne po svaku cenu, a pogotovo ne po cenu Kosova i Metohije, izjavio je poslanik te stranke.

Šef poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović kaže da je Srbija najnovijim sporazumom Beograda i Prištine o administrativnim prelazima formalno i pravno priznala Kosovo.

On je rekao da je taj sporazum skandalozan, suprotan Ustavu, Rezoluciji 1244 i svim elementima srpskih, državnih i nacionalnih interesa.

Srbi sa Kosova i Metohije su počeli danas da uklanjaju barikade koje se nalaze u Jagnjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: