Artmanova: Neće me uhapsiti

Nekadašnja portparolka glavnog haškog tužioca Florans Artman smatra da je nalog tog suda za njeno hapšenje "skandalozan".

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

21:33

Default images

Apelaciono veće Haškog tribunala naložilo je da ona bude uhapšena zbog neplaćanja novčane kazne od 7.000 evra kojom je kažnjena za nepoštovanje suda. Ta kazna je preinačena u sedam dana zatvora. Artmanova, međutim, smatra da do njenog hapšenja neće ni doći.

"U Francuskoj nijedan novinar nije bio zatvoren zbog svog pisanja, i to je ekstremna i represivna mera koja se koristi u najgorim slučajevama", kazala je Artmanova, preneli su sarajevski mediji.

ako ona tvrdi da je obezbedila punih 7.000 evra, kao i da ih je položila na bankovni račun u Francuskoj, Haški tribunal nije povukao taj novac.
Artman smatra da do povlačenja sredstava nije došlo jer bi to značilo da se moraju obratiti francuskim vlastima, koje bi morale proveriti zakonitost presude i naloga za hapšenje.

U odluci Apelacionog veća Haškog tribunala stoji da je Artman obezbedila sredstva, ali da nije ispoštovala proceduru njihovog prebacivanja u Hag.
Ona je 2009. godine proglašena krivom za obelodanjivanje informacija vezanih za poverljive odluke Veća Haškog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića u tekstovima objavljenim 2007. i 2008. godine.
Milošević, bivši predsednik Srbije, preminuo je u Hagu 2006. godine, pre okončanja njegovog suđenja za zločine u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: