Užice: Majke odmah uz svoje bebe

Primer iz Užica, gde su zaposleni u Zdravstvenom centru sami uredili prostor za smeštaj majki sa bebama, pokazuje da se ne mora uvek čekati ministarstvo.

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

16:52

Default images

Sezona je virusnih infekcija, kada je za veliki broj dece neophodna hospitalizacija, kakav je slučaj i na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice. Mnoge majke pratilje bile su prijatno iznenađene bolničkim uslovima.

Za najmlađe pacijente, čije oboljenje zahteva i posebne uslove, obezbeđen je apartman. Nije hotelski, već bolnički, ali je mladoj majci Slavici Jelić i njenoj ćerkici poslužio da prebrode stres od prvog susreta sa bolnicom.

„Pa odličan je smeštaj, najbitnije je da imamo WC u sobi, da ne moramo da izlazimo, da sam tu sa detetom non-stop“, kaže majka Slavica Jelić.

Međutim, nije uvek bilo tako. Umesto da čekaju pomoć ministarstva, preduzimljivi zdravstveni radnici Dečjeg odeljenja, koje predvodi doktorka Dara Savić Božović, još 1998. godine, odlučili su da pomoć potraže na drugačiji način.

„Iz tog razloga smo i odlučili da se obratimo ljudima dobre volje, da angažujemo različite društvene organizacije, privatne sektore, lokalne zajednice, da bi ovaj prostor maksimalno humanizovali i učinili prijatnim i za naše pacijente, a i za njihove roditelje, koji leže ovde sa njima u odeljenju. Smatramo da pored sve naše terapije, ovo je jedan od najboljih načina ka ozdravljenju naše dece“, rekla je Dara Savić Božović, načelnica Dečjeg odeljenja ZC Užice.

Danas dečje odeljenje Užičke bolnice raspolaže sa 60 ležajeva како za najmlađe pacijente, tako i za majke pratilje. Prostorije su klimatizovane, a pacijentima su na raspolaganju igraonica, televizor, odnosno uslovi slični kućnim. Oni koji su podržali akciju nisu tražili ništa za uzvrat, jer su investirali za bolju zdravstvenu sigurnost svoje dece i potomstva.

I za najteže probleme rešenje se krije u inicijativama od opšteg značaja u kojima nema mesta ličnom interesu i sujetama. To je i recept za pobedu, kakvu su izborili na Dečjem odeljenju u Užicu, ili kakva je ostvarena u Bici za bebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: