Srbija neće mešihat umesto rijaseta

Buduće ustrojstvo ujedinjene islamske zajednice u Srbiji, kao i njeno sedište, glavne su tačke oko kojih je zapelo u razgovorima o pomirenju, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

20:40

Default images

To je potvrdila i najnovija poseta šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, čiji plan ujedinjenja, kako saznajemo, nije naišao na odobrenje zvaničnog Beograda.

Iako je ministar Davutoglu trebalo da donese sporazum koji je usaglašen sa obema stranama, to se nije dogodilo.

Navodno, iz Ankare je stigao predlog da se postojeći rijaset u Srbiji ukine i formira mešihat, koji bi u potpunosti bio podređen Islamskoj zajednici u BiH, odnosno reisu Mustafi Ceriću. Njegovo sedište bilo bi u Novom Pazaru.

Međutim, po rečima izvora "Novosti" upućenog u razgovore, srpski zvaničnici nisu pristali na ovu tursku ideju, jer žele da Srbija ima nezavisan rijaset, čije bi sedište bilo u prestonici.

Reis IZS Adem Zilkić tokom hadžiluka u Meki, na kome se trenutno nalazi, sastao se sa turskim poglavarom Mehmedom Gormezom. Međutim, nije bilo previše reči o postojećim razgovorima o pomirenju.

„Zvanični Beograd je kao platformu za razgovore prihvatio predlog koji je napravila IZS. U tom dokumentu stoji da se iz razgovora mora isključiti bosanski verski poglavar Mustafa Cerić, da ujedinjena zajednica mora biti apolitična, a na njenom čelu biće reisul-ulema, koji će imati dvojicu zamenika“, navodi izvor "Novosti".

Prema njegovim rečima, ovaj akt podrazumeva i da ujedinjena islamska zajednica ima sabor, rijaset kao i regionalna muftijstva, ali i da se Zilkić i Zukorlić povuku.

Predlog koji je u Beograd doneo Davutoglu, nezvanično, naklonjen je Zukorliću. Osim što bi centar nove zajednice bio u Novom Pazaru, on predviđa da pomirenje vode turski verski vođa Mehmed Gormez i njegov kolega iz BiH Mustafa Cerić.

Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić kaže da niko neće ugasiti rijaset, niti će u Srbiji biti dve zajednice:

„Nemoguće je ukinuti rijaset muslimana jedne zemlje ili ukinuti njegov centar. U Makedoniji je, recimo, njegovo sedište u Skoplju, u BiH to je Sarajevo, a u Crnoj Gori ne stoluje pod bosanskim reisom i ne stoluje iz Rožaja, već Podgorice“, kaže Jusufspahić.

Sa druge strane, Samir Tandir, portparol muftije Muamera Zukorlića, poručuje da će uskoro status Islamske zajednice u Srbiji biti rešen i „zvanični Beograd nije u situaciji da predloženi sporazum prihvata ili odbija, već samo može da ga podrži ili ne“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: