Studenti upali u Rektorat

Oko 150 studenata Filozofskog fakulteta upalo oko 13 sati u Rektorat BU, a kad su krenuli ka kancelariji rektora student udario zvaničnika Rektorata.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.11.2011.

13:25

Default images

Iako je bilo najavljeno da će im se rektor pridružiti na protestu ispred filozofskog, on se nije pojavio. Zato su studenti odlučili da ga potraže u rektoratu. Njih 150 prethodno se okupilo na platou gde su ponovili svoje zahteve.

Uprava fakulteta odlučila je, s druge strane, da ignoriše studentske zahteve, a Plenum studenata okarakterisala je kao telo koje nema legitimitet i odbila da pregovara sa njegovim predstavnicima.

To je bio i razlog za današnji skup, jer akademci ne odustaju od upisa naredne godine studija sa 48 bodova, školarina ne većih od tri minimalne mesečne plate i uvođenja većeg broja apsolventskih rokova.

Blokada je, kažu, jedini način da se za to i izbore.
Tanjug
"Ovo je tek početak borbe jer doćiće do komercijalizacije kada će zapravo samo određeni broj ljudi moći da se školuje."

"Mi na probleme ne možemo ukazati time što ćemo ići u karnevalske šetnje, ili igrati fudbal ispred ministartsva. To njih apsolutno ne zanima, tako da smo jednostavno blokirali instituciju koja bukvalno pljačka."

Tokom blokade fakulteta održan je jedan ispitni rok, ali uprava upozorava da je regularnost prvog semestra ugrožena.

"Nije lako rešivo sigurno čim ovo traje ovako dugo. Ali nema drugog načina nego da se bude strpljiv i da se institucija ponaša kao institucija i da se uvek ide na nenasilno rešavanje problema", poručila je dekanka Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević.
Filozofski fakultet (Tanjug)
Ona veruje da će blokada biti prekinuta tokom nedelje, a da će se već od petka nastava normalizovati. Međutim, studenti kažu da će odluku o tome doneti Plenum i ističu da su svesni da su njihovi zahtevi u ovom trenutku teško ostvarivi.

"S obzirom na to da nam je izostala podrška drugih fakulteta u zemlji i u gradu do ovih zahteva koje imamo nećemo doći za sada. Ono što je jasno da je postignut jedan prostor u javnosti i na fakultetu da se priča o ovim zahtevima i studentskim problemima i tako dalje. Tako da smo tu uspeli da uradimo nešto", kazao je jedan student.

Tokom trajanja blokade fakulteta u dva navrata je došlo do incidenata u kojima su povređeni studenti. Prvo je došlo do sukoba sa privatnim obezbeđenjem koje je unajmila uprava fakulteta, a potom su nepoznata lica upala u zgradu i napala studente. Kako je za B92 rečno u MUP-u još uvek se ne zna ko su počinioci.

Nije student udario člana Rektorata

Studenti Filozofskog fakulteta koji su danas ušli u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, tvrde da napadač na portparola Univerziteta Marjana Nikolića nije student, ni član Plenuma tog fakulteta.

Studentkinja koja nije želela da se predstavi, rekla je agenciji Beta da je napadač često ispred Filozofskog fakulteta sa parolom "Za koga ćete glasati na ovim izborima?".

"On je stariji gospodin koji se često mota po platou, nikome od studenata nije hteo da se predstavi i da kaže ko je i niko od studenata ga ne zna", rekla je studentkinja Filozofskog fakulteta.

Kako je navela, studenti će postaviti na internet snimak napada na Nikolića.

Studenti su u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu rekli reporteru agencije Beta da je to "pripadnik 'Pokreta okupirajte Beograd' ", a to je i sam napadač rekao jednom od novinara.

Do incidenta je došlo danas oko 15 časova kada su studenti pokušali da uđu u deo zgrade u kojem je kancelarija rektora Branka Kovačevića.

Nikolić je otvorio vrata da bi propustio novinare u taj deo zgrade, ali su studenti nasrnuli ka vratima, i muškarac koji ima oko 40 godina je udario Nikolića. Dekan Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević je kazala da će, prema njenim informacijama, ova blokada biti završena sutra, jer Plenum više nema podršku među studentima.

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu obratili su rektoru Branku Kovačeviću i dekanima, članovima Senata, zatraživši da pomognu u regulisanju nastave na Filozofskom fakultetu.

Predsednik Studentskog parlamenta Ivan Zeljković je rekao da su njegovi predstavnici, u traženju rešenja, pre dve nedelje tražili prijem kod gradonačelnika Beograda Dragana Djilasa, ali nisu dobili odgovor.

Oni od Senata traže da podrži nijihov zahtev za hitnu izmenu Uredbe o finansiranju fakulteta, kako bi se ubuduće izbegli protesti studenata do kojih dolazi u oktobru prilikom upisa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: