Peres: Uskoro napadamo Iran

Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je uverenje da bi Izrael i svet uskoro mogli da preduzmu vojnu akciju protiv Irana, ali da ta odluka još nije doneta.

Izvor: Tanjug, Press

Subota, 05.11.2011.

22:51

Default images

U izjavi za drugi kanal izraelske televizije Peres je rekao da „obaveštajne službe svih zemlja shvataju da vreme ističe i upozoravaju svoje lidere".

„U vremenu koje je preostalo moramo apelovati na druge nacije i svet da deluje, reći im da je vreme da se stane iza obećanja koja su nam dali, da ispune svoju odgovornost bez obzira da li to znači ozbiljne sankcije ili vojnu operaciju“, kazao je Peres. „Ne mislim da je ikakva odluka doneta, osim da se svet drži svoje dužnosti da odgovori i mi želimo da vidimo šta će oni uraditi.“

On je dao tu izjavu nakon što su izraelski mediji objavili da izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da ubedi većinu ministara u svojoj vladi da se izjasne za udar na Iran. Nakon toga objavljena je anketa koja pokazuje da bi izraelska vlada imala veliku podršku za takvu akciju, jer je četiri od deset Izraelaca podržava, imajući u vidu posledice po Izrael.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak takođe se osvrnuo na iransku pretnju, ponovivši ono što je ranije govorio:
„Ne možemo odustati ni od jedne opcije, ali trenutno nije hitno. Naša pozicija se nije promenila i neće se promeniti.“

Izraelski mediji preneli su izjavu jednog američkog vojnog zvaničnika da su SAD zabrinute da ih Izrael neće upozoriti pre preduzimanja vojne akcije na iranska nuklearna postrojenja. Anonimni zvaničnik rekao da su SAD „ apsolutno" zabrinute da Izrael priprema napad i da zabrinutost raste:
„SAD sa povećanim oprezom prate događaje u Iranu“. Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je da bi vojni napad na Iran "potpuno destabilizovao" region i najavio da će Francuska umesto toga pooštriti sankcije Teheranu.

"Mi ćemo pooštriti sankcije kako bi izvršili pritisak na Iran i nastavićemo da delujemo u tom pravcu, jer bi vojna intervencija dovela do potpune destabilizacije situacije u regionu", rekao je Žipe kako prenosi Rojters.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi kritikovao je prošle nedelje "opsesivnu želju" Irana da razvije nuklearno oružje, rekavši da Francuska neće stajati skrštenih ruku ukoliko Izrael bude ugrožen.

Zapadne sile sumanjaju da Teheran pokušava da napravi nuklearno oružje, zbog čega su uvele sankcije Iranu, a Teheran tvrdi da nuklearni program zemlje ima isključivo mirnodopsku svrhu i služi za proizvodnju energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: