Cvetković: Mediji u Srbiji slobodni

Srbija u istoriji nikada nije imala ovako visok stepen slobode i demokratičnosti kao sada, ocenio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.11.2011.

18:43

Default images

Cvetković je, otvarajući Forum medija jugoistočne Evrope (SEEMO) u Beogradu, kazao da veća otvorenost medija pokazuje da se Srbija menja nabolje, dodavši da se cenzura i vršenje pritisaka na medije više ne tolerišu.

Premijer je izjavio da će se država povući iz vlasništva u medijima.

Daleko su mračna vremena kada je partija upravljala medijima, sada se tako nešto ne događa i stoga smatram da se kao država menjamo nabolje, rekao je Cvetković, dodajući da važnu ulogu u tome imaju mediji i novinari.

U tom smislu je, kako je dodao, vlada usvojila važan dokument - Strategiju razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine.
Ta strategija je, prema njegovim rečima, zasnovana na standardima i regulativi demokratskog sveta i štiti javni interes građana, njihovo pravo da budu obavešteni o svemu što se dešava.

"Obavezali smo se Strategijom da ćemo celokupan pravni okvir usaglasiti sa evropskim regulatornim okvirom i da će obezbediti da se država povuče iz vlasništva u medijima", rekao je premijer.

Od izuzetnog značaja je, naveo je Cvetković, Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahvaljujući kojem svaki građanin može da zatraži informacije.

"Mediji treba da nastave da informišu građane, da se kritički odnose na sve loše pojave u društvu, uključujući i one za koje je odgovorna vlada. Treba da se i upitaju koliki doprinos njihovi tekstovi pružaju razvoju, jer mediji imaju i obrazovnu funkciju“, podsetio je Cvetković.

"Držaćemo se ciljeva zadatih Strategijom i raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za rad medija", rekao je premijer. Mediji, prema njegovim rečima, imaju nesumnjivo veliki značaj u razvoju svakog društva.

Nijedno stabilno demokratsko društvo ne može da se zamisli bez nezavisnih medija, ocenio je on, dodajući da su mediji korektivni faktor. Srbija danas u potpunosti garantuje i poštuje slobodu medija, mišljenja i pravo na obaveštenost, podvukao je Cvetković.

Učesnici Medijskog foruma jugoistočne Evrope ukazali su na početku tog skupa da u Srbiji još nisu istraženi svi slučajevi napada na novinare i ubistava novinara.

Generalni sekretar Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu Oliver Vujović rekao je na početku skupa da Srbija još nije rešila slučajeve ubistva i napada na novinare i izrazio nadu da će Vlada Srbije uspeti da reši te slučajeve.

"Vaš dolazak na skup jako je bitna podrška novinarstvu u Srbiji", rekao je Vujović obraćajući se Cvetkoviću.

Organizatori foruma, kome prisustvuju novinari i predstavnici vodećih medijskih organizacija, su SEEMO, nemačka fondacija "Konrad Adenauer" i Centralnoevropska incijativa.

Na početku skupa predstavnici ove tri organizacije su ukazali na ekonomske probleme sa kojima se mediji suočavaju u vremenu krize i na značaj medija u jačanju demokratskih institucija.

U nastavku dvodnevnog foruma, nekolicini novinara biće uručene nagrade za istraživačko novinarstvo.

"Gde je ta sloboda medija?"

"Premijer Cvetković i ja kao da ne živimo u istoj Srbiji", rekla je za B92 predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

"Ja ne znam gde je ta sloboda medija, i gde je to gde se ne sme pritiskati na medije u Srbiji", dodala je Smajlović.

"Mi imamo strašan primer da je pre par nedelja podignuta optužnica protiv Jelene Spasić, novinarke koja je samo obelodanila nestručnost i nesposobnost državnih organa, koji su, samo da bi prikrili tu nestručnost i nesposobnost, stavili na jedan dokument "strogo poverljivo". Njoj preti tajno suđenje..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: