SAD: Ostalo samo 15 baza u Iraku

Uoči potpunog povlačenja američkih vojnika iz Iraka, u toj zemlji je, od nekadašnjih 505 vojnih baza, ostalo samo 15, saopštili su zvaničnici američke vojske.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

18:11

Default images

"Američko-iračke snage sada raspolažu sa 15 baza - devet od njih su američke i šest su partnerske (sa iračkim snagama)", potvrdio je šef inženjerskog direktorata, brigadni general Rok Donahju, prenela je agencija AFP.

U Iraku ima oko 39.000 američkih vojnika i još 38.500 njih koji su angažovani po ugovoru, navodi se u informativnom listu američke vojske.

Sve te vojne baze moraju biti predate iračkim snagama, a američki vojnici povučeni iz Iraka do kraja godine, shodno uslovima bilateralnog (američko-iračkog) bezbednosnog ugovora iz 2008. godine.

AFP podseća da je predsednik SAD Barak Obama 21. oktobra potvrdio da će se američki vojnici povući iz Iraka do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: