O zahtevima studenata sutra

Protest studenata BU u centru grada završen posle razgovara sa predstavnicima Ministarstva prosvete. Pregovori o studentskim zahtevima nastavljaju se sutra.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.10.2011.

08:44

Default images

Jedan od predstavnika studenata Miloš Kuvekalović, posle razgovora sa pomoćnikom ministra, najavio je da će novi sastanak biti nastavljen sutra u 13.00 i da bi na njemu trebalo da učestvuje i ministar Žarko Obradović.

Prema njegovim rečima, pomoćnik ministra prosvete rekao je da on lično podržava studentske zahteve i da su realni i ostvarivi u toku pregovra.

"Videćemo kako će proći sutrašnji pregovori, a ako ne postignemo dogovor naredne nedelje očekujem još više studenta na protestima", rekao je Kuvekalović.

Studenti su o zahtevima da se o trošku države školuju svi koji imaju više od 48 bodova, kao i da se umanje školarine, razgovarali žsa pomoćnikom ministra prosvete i nauke Slobodanom Jaukovićem.

Saobraćaj je na Trgu Slavija i u Nemanjinoj ulici posle skoro tri sata normalizovan.

U protestnoj koloni studenata, koje podržava Studentska konferencija univerziteta Srbije, istaknuti su transparenti "Mi studiramo, vi profitirate" i "48 bodova jednako je budžet".

Studenti pevaju pesmu sa refrenom: "Studentska je tuga pregolema, dadoh uslov, a budžeta nema".

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u se 12h okupilo nekoliko stotina studenata. Oni traže rešavanje problema metodologije upisa i visina naknada za upis.

Studentima koji su nešto ranije krenuli sa platoa Filoškog fakulteta, pridružile su se kolege sa Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Više elektrotehničke škole.

Oni su najavili da će Jaukoviću predati svoje zahteve, a potom se uputiti do zgrade Vlade Srbije, gde će izraziti nezadovoljstvo zbog problema oko metodologije upisa i visina naknada za upis.

Studenti Filološkog, Filozofskog, Geografskog, Arhitektonskog, Fakulteta bezbednosti, Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju su u šetnju krenuli sa Platoa u Vasinoj ulici.

Studenti, koji već nekolliko dana protestuju, traže odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

Studenti zvižde, uzvikuju "Lopovi, lopovi" i nose transparente na kojima piše "Imate li sitno 200.000 dinara".

Član Štrajkačkog odbora Miloš Kuvekalović, student FDU, rekao je Tanjugu da očekuje da se ispred Ministarstva prosvete okupi veći broj studenta više beogradskih fakulteta.

On je podsetio da grad Beograd duguje pomoć za 530 studenta koji su prošle godine štrajkovali glađu zbog visokih školarina.

Protest i u Nišu

(Beta)
Za danas su inače najavljeni studentski protesti ne samo u Beogradu, nego i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U Novom Sadu nije bilo protesta, jer su tamošnji studenti odlučili najpre da počnu s potpisivanjem peticije.

U Nišu je više od hiljadu studenata protestovalo u centru grada zahtevajući bolje uslove studiranja, solidarišući se na taj način sa kolegama iz drugih univerzitetskih centara, koji svi zajedno zahtevaju hitne pregovore sa nadležnim ministarstvom. Niški studenti aplauzom su podržali kolege iz Kosovske Mitrovice koji, kako su rekli, "na barikadama brane svoje domove i svoj opstanak".

Niški studenti izneli su zahteve koji su objedinjeni sa zahtevima studenata drugih univerzitetskih centara i tiču se regulisanja apsolventskih rokova, prava apsolvenata na smeštaj i ishranu, smanjenje školarina.

Posebno su istakli problem, kako su naveli, neusaglašenosti Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja, koji predviđa da studenti koji se školuju za nastavnička zanimanja moraju da završe master studije, što je prema njima neodrživo.

Studenti su nosili transparente na kojima je pisalo: "Diploma jednako novac", "Prosimo za školarinu", "Dok mi studiramo, oni profitiraju", "Šta mi plaćamo - maglu", "Prodajem bubreg za školarinu".

Studenti su zahtevali da se cena diploma smanji i napomenuli da su one skuplje na niškim fakultetima nego na beogradskim.

Nakon nekoliko dana blokade Filološkog fakulteta u Beogradu, studentski Plenum je blokirao i Filozofski fakultet.

Studenti Filozofskog fakulteta, međutim, neće blokirati šaltere kako bi kolege koje treba da upišu godinu to nesmetano učinile.

Zahtevi studenata odnose se na smanjenje školarina na iznos od tri minimalne mesečne plate u Srbiji, da uslov za upis godine o trošku budžeta bude 48 bodova, da se ukine rangiranje i ponovo uspostavi i reguliše apsolventski staž.

Pojedini studenti Filozofskog fakulteta su u znak protesta od 17. oktobra provodili i noći na tom fakultetu.

Ranije juče na Filološkom fakultetu održana je konferencija za novinare na kojoj je dekan fakulteta Aleksandra Vraneš saopštila da je fakultet pozitivno odgovorio na sve zahteve studenata i da se nastava u otežanim okolnostima ipak održava.

Studenti koji protestuju navode da nisu dobili nikakav pismeni odgovor o tome da li su prihvaćeni njihovi zahtevi.

Vranešova je na konferenciji za novinare rekla da se nastava održava uz buku, pretnje i neprijatnosti. Studenti i nastavnici isteruju se iz učionica i kabineta, pošto je malobrojna grupa studenata na tom fakultetu pre tri dana proglasila blokadu nastave, navela je ona.

Blokada je proglašena iznošenjem klupa ispred učionica, po hodnicima, izlaganjem parola, puštanjem glasne muzike u vreme nastave i uznemiravanjem studenata, nastavnika i svih zaposlenih ometanjem javnog reda i mira, navela je Vranešova.

Blokada nije rešenje

(Tanjug)
Blokada rada na Filološkom fakultetu nije adekvatan način za ostvarivanje zahteva studenata i odbranu legitimnih studentskih zahteva i interesa, saopštio je Studentski parlament Univerziteta u Beogradu.

"Izražavamo sumnju u opravdanost potrebe za blokadom fakulteta, posebno uzimajući u obzir činjenicu da u onemogućavanju studenata i profesora Filološkog fakulteta u obavljanju redovnih nastavnih aktivnosti učestvuje veći broj studenata drugih fakulteta i Univerziteta", navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Na vanrednoj sednici Studentskog parlamenta, koja je održana juče, podržano je nekoliko zahteva predstavnika Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Geografskog fakulteta, Fakulteta bezbednosti, Poljoprivrednog fakulteta, Matematičkog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i ostalih fakulteta Univerziteta u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Studentski parlament podržao je zahteve za oslobađanje obaveze plaćanja školarine za sve studente koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najmanje 48 ESPB i omogućavanje studentima, koji su u produženoj godini (u petoj godini studija), da polažu ispite u apsolventskim rokovima koji se odnose na studente koji studiraju po Zakonu o Univerzitetu iz 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: