CG: Svi očekuju pozitivan izveštaj

Svi politički subjekti u Crnoj Gori očekuju da će Evropska komisija, kroz izveštaj o napretku, preporučiti početak pregovora s tom zemljom o članstvu u EU.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2011.

10:01

Default images

Iz Vašingtona, međutim, stižu malo drugačije poruke.

Takav epilog najavljivalo je više briselskih funkcionera, a među njima i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino, koji je rekao da Crna Gora, sudeći po dosadašnjim rezultatima, u oktobru može očekivati pozitivan ishod.

Međutim, iako sve crnogorske partije očekuju pozitivan izveštaj EK, u Crnoj Gori se različito tumači stepen ispunjenosti preporuka EU.

Predrag Bulatović, predsednik opozicionog SNP-a, za Radio "Antena M" je ocenio da očekuje pozitivno mišljenje EK, ali ne zato što misli da je napravljen "neki spektakularan napredak, već zato što je to potrebno građanima Crne Gore".

"Potrebno je i vlasti i opoziciji, potrebno je našem evropskom putu. Dakle navijam da dobijemo što pre pregovore", kazao je on.

Crnogorski zvaničnici, s druge strane, uvereni su da su ispunjeni svi uslovi koji će im omogućiti otpočinjanje pregovora, koji će, kako ocenjuju, biti teški i neće zavisiti samo od Crne Gore.

Predsednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kaže da ksenofobija od EU raste jer je vezana za krizu i ono što prati ceo svet.

Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene, međutim, očekuje da se deo scenarija tokom pregovora o članstvu koji je imala Hrvatska prelije i na Crnu Goru.

"Neka nam je sa srećom početak pregovora, nek je vama kolegama iz DPS-a srećna sanaderizacija Crne Gore. Pozdravićete se sa vašim predsednikom. Moraćete da birate jednog dana da li ste za svog predsednika ili državu", poručio je on tokom žučne skupštinske rasprave.

Nakon mišljenja EK, izveštaj o napretku će direktno predstaviti i komesar za proširenje Štefan File, koji će u četvrtak posetiti Podgoricu.

Podsetimo, File će danas u Beogradu saopštiti izveštaj o napretku Srbije.

SAD: Poraditi na kriminalu

Istovremeno, iz Vašingtona je poručeno da bi Crna Gora trebalo više da se pozabavi organizovanim kriminalom. Naime, američka državna sekretarka Hilari Klinton i potpredsednik SAD Džozef Bajden rekli su, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem u Vašingtonu, da su zadovoljni napretkom Crne Gore ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Međutim, Bajden je podvukao i da pored napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, "treba još poraditi na rešavanju tog problema" i da je na tom polju potrebna saradnja SAD i zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: