Srbi iz Leposavića će tužiti Kfor

Meštani Leposavića, privedeni 27. septembra nakon sukoba kod Jarinja, najavili su tužbu protiv Kfora zbog tretmana prilikom privođenja za koje nije bilo osnova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

15:15

Default images

Dok komanda Kfora tvrdi da u incidentu kod Jarinja 26. septembra nije koristila nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila, upravo ti civili, odnosno meštani Leposavića, nameravaju da tuže međunarodne snage.

Uz sve to, upravnica Doma zdravlja u Leposaviću Ivanka Nedeljković je izjavila da su vojnici Kfora kod Jarinja bojevim metkom pogodili i vozilo hitne pomoći, čime je, tvrdi direktorka, povređena Ženevska konvencija.

Zapadne sile, članice Saveta bezbednosti, čije zasedanje je sinoć hitno sazvano na zahtev Rusije, ne smatraju, međutim, da je Kfor izašao iz mandata, te ne dele zabrinutost koju je iskazala Rusija povodom incidenta na Jarinju.

Odbornici Skupštine opštine Leposavić danas su zatražili da se istraži "primena oružane sile od strane Kfora na administrativnom prelazu Jarinje na goloruke građane 27. septembra".

Od Unmika je zatraženo da se formira nezavisna komisija koja će da ispita događaje na Jarinju i da se pokrene istraga protiv odgovornih koji su naredili upotrebu vatrenog oružja sa bojevom municijom.

Objektivnu istragu o tome šta "takozvani NATO mirovnjaci rade na Kosovu" zatražio je i ambasador Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin, dok vicepremijer Srbije Ivica Dačić ocenjuje da se Kfor i međunarodna zajednica prosto "upiru" da odbrane želje Prištine, odnosno Hašima Tačija. Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije osudilo je nasilje protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora i apelovalo na građane da ostanu mirni i složni i da kroz dijalog pokušaju da dođu do svog cilja.

"Tražimo da se zaštiti srpski narod na celoj teritoriji zemlje, kao i da se nastavi sa iznalaženjem konačnog rešenja i spreči dalja destabilizacija u toj pokrajini", navedeno je u saopštenju.

Predsedništvo SSSS je izrazilo uznemirenost i zabrinutost zbog eskalacije sukoba i činjenice da su Srbi na severu Kosova noćima primorani da se smenjuju ispred barikada na administrativnim prelazima i svim važnim putevima koji vode ka centralnoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: