Simić: Kfor odgovoran za sukobe

Analitičar Predrag Simić rekao da je prvenstveno Kfor odgovoran za sukob na severu Kosova. Beograd od UN da traži uspostavljanje kontrole nad ponašanjem Kfora.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

16:30

Default images

Simić je rekao da ne bi trebalo isključiti mogućnost da situacija na Kosovu bude iskorišćena za nova uslovljavanja Srbiji u procesu evropskih integracija.

"To se ne može isključiti, ali za sada imamo pre svega vesti o ranjenima na srpskoj strani, a vesti o ranjenim pripadnicima Kfora su još uvek protivrečne, ali će ovo svakako naići na oprečne reakcije u međunarodnoj javnosti, kao i svi događaji na Kosovu", rekao je Simić.

Simić je istakao da je prvenstveno odgovoran Kfor čija je misija na Kosovu da štiti stanovništvo od nasilja, a ne da primenjuje nasilje prema njemu i da je nedopustiva primena vatrenog oružja za mirovnu misiju poput Kfora.

"Situacija na severu Kosova dobila je opasno ubrzanje sa sukobima lokalnih Srba i pripadnika Kfora kada je upotrebljeno i vatreno oružje. Mislim da se situacija zaoštrila do vrućeg usijanja", istakao je Simić.

Simić je dodao da informacije o ranjenima sa prostrelnim ranama govori da Kfor očigledno gubi strpljenje i da preti nova i ozbiljna eskalacija koja izlazi iz dosadašnjih pregovora u Briselu.

"Verovatno je da će ta tema doći na sam vrh dnevnog reda ne samo kontakata Beograda i Prištine, nego i Beograda i Kfora, odnosno Euleksa", dodao je Simić.

Simić je rekao i da bi Beograd trebalo da zahteva istragu i da se vojnici Kfora povuku ili stave u stanje pripravnosti koje ne bi pretilo novim oružanim sukobima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: