Nedelja, 18.09.2011.

12:23

Ivanović: Neobjašnjiva pasivnost

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je kritikovao Srbe, već južno od Ibra, zbog njihove "neobjašnjive pasivnosti".

Izvor: Beta, Dnevnik

Default images

Prema njegovim rečima, Srbi južno od Ibra svojim jasnim nastupom moraju da pokažu i međunarodnoj zajednici i Albancima da se "ne mire" sa nezavisnošću Kosova.

"Jako je bitno da se upravo oni jasno i glasno izjasne, da kažu šta misle, kao što je bitno i da shvate da će, bude li sever 'pao', i njihov opstanak biti neizvestan", ocenio je Ivanović za "Dnevnik".

On je izjavio je danas da Srbi na Kosovu dolazak kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje doživljavaju i kao "formalno razdvajanje" severa Kosova od ostatka države Srbije.

Ivanović je rekao da Srbi to doživljavaju i kao njihovo "prisilno usmeravanje" ka Prištini.

"Spremnost da se olako prepuste Prištini zapravo samo njima potkopava pozicije. Njihov životni interes je da zadrže snažnu vezu i sa severom i sa Beogradom. U protivnom, biće potrošeni, izigrani i strahujem da će većina njih biti prinuđena da ode", ocenio je Ivanović.

On je rekao da je sporazum o carinskim pečatima srpska strana shvatila na jedan, a kosovska strana i Euleks na drugi način i dodao da administrativni prelazi Jarinje i Brnjak "ne bi ni smeli da se pretvore u carinske prelaze", jer su oni "tek punktovi na administrativnoj liniji".

"Za Srbiju ni u kom slučaju nije prihvatljivo da kosovski policajci i carinici budu na tim administrativnim prelazima, jer je to njihovo 'posmatranje' zapravo politički cilj. Uostalom, šta oni ima da posmatraju?", kazao je Ivanović.

Ocenio je da je "korisna" sadašnja situacija u kojoj su na severu Kosova postavljene blokade, jer će naterati sve strane da brzo sednu i nađu rešenje za taj gorući problem. "U svakom slučaju, ovo je bolje nego da smo samo mi blokirani.

Kad je već loše, bar imamo nekakvu jednakost u tom lošem, što nas sve može naterati da budemo kreativni i efikasni", naveo je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: