Srpska roba prelazi preko Merdara

Na administrativnom prelazu Merdare kosovski carinici od 12 sati dozvoljavaju prolaz robe iz Srbije, prvi put od 20. jula kada je kosovska vlada zabranila uvoz.

Izvor: Beta
Granični prelaz Merdare (FoNet, arhiva)
Granični prelaz Merdare (FoNet, arhiva)

Prema rečima šefa te carinske ispostave Škeljzena Osmanaja, preko tog administativnog prelaza u toku dana prešlo je pet šlepera sa žitom iz Srbije.

"Dan je bio kao i svaki drugi, nije bilo problema. Kamioni sa robom iz Srbije od danas će na ovom prelazu moći da prelaze na Kosovo do daljnjeg", kaže Osmanaj i dodaje da samo primenjuje odluke Vlade Kosova.

Na administrativnom prelazu Merdare danas je bilo mirno i nije bilo zastoja u saobraćaju ni sa jedne ni sa druge strane.

Kako je rečeno Beti u toj carinskoj ispostavi, za sada je prema odluci vlade Kosova dozvoljen uvoz robe iz Srbije na dva prelaza prema Kosovu - Merdare i kod Bujanovca.

Vlada Kosova uvela je 20. jula zabranu uvoza robe iz Srbije, tvrdeći da Kosovo ne može da izveze svoju robu u Srbiju.

Mediji prenose da nije bilo transporta robe u suprotnom pravcu, prema centralnoj Srbiji.

Danas je obnovljen promet robe, primenom plana za koji Priština tvrdi da se oslanja na sporazum Beograda i Prištine iz Brisela od 2. septembra, iako je tom prilikom dogovoren samo izgled carinskog pečata, ali ne i način na koji će funkcionisati prelazi na severu Kosova.

Priština će, kako su takođe preneli lokalni elektronski mediji, pratiti kako će reagovati carinske vlasti Srbije prema izvozu robe sa Kosova u centralnu Srbiju.

Kosovo

strana 1 od 2066 idi na stranu