Srbi budni čekaju odlazak ROSU

Postignut dogovor da se do sutra ujutru snage ROSU povuku u Prištinu i da se uklone blokade puteva. Srbi iz Leposavića odlučili da prenoće na barikadama.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.07.2011.

19:05

Default images

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio na prelazu Jarinje da se dogovorio s komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Izveštač B92 javlja da je prelaz Jarinje otvoren za saobracaj, na granici se nalaze redovni pripadnici KPS-a. Ispred samog prelaza na kosovskoj strani pored puta stoje okupljeni Srbi, ali put nije blokiran.

Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administrativnoj liniji sa Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti. Oni su radili na njima pre nego što je kosovska jedinica ROSU pokušala da preuzme prelaze.

Dogovor će biti izvršen do sutra ujutru, rekao je Stefanović.

Brnjak i Jarinje sada obezbeđuju pripadnici KFOR-a i redovne Kosovske policijske službe. Šef pregovaračkog tima Srbije kaže da je dogovoreno da se do srede u 8 ujutro na prelazena administrativnoj liniji severa Kosova i Srbije vrate srpski predstavnici KPS-a.

Stefanović je naveo da podstrek nastavku pregovora Beograda i Prištine treba da bude da se ovakve situacije više nikada ne ponavljaju.

"Ono što je Priština pokušala, kao što sam više puta i rekao je da promeni situaciju na terenu, da mi ne bismo imali o čemu da razgovaramo. Meni je drago da smo to kroz jedan konstruktivan dogovor sa EU, sa Prištinom, sa KFOR-om sprečili i na nama svima sad zajedno ostaje da budemo složni, da budemo jedinstveni, da ne nasedamo na provokacije i da ni na koji način mi ne doprinosimo nestabilnosti ovog dela Republike Srbije", rekao je on.

"Predstoji teška noć i nekome može pasti na pamet da ponovo jedinice ROSU krenu ka severu", upozorio je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je trebalo da bude gost Vesti B92 u 23, ali se zadržao zbog pregovora na administrativnom prelazu, kaže da je najvažnije je da je mirno, i da je pred građanima Kosova mirnija noć nego što je bila prethodna.

"Važno je da smo ipak uspeli da postignemo dogovor i da smo smirili situaciju", rekao je on u telefonskom uključenju.

On je rekao da je potrebno biti oprezan, jer se iz večerašnjih izjava kosovskih zvaničnika vidi da su oni i dalje spremni na provokacije i jednostrane poteze.

Bogdanović je izrazio saučešće porodici nastradalog kosovskog policajca.

"Srbi iz Leposavića se ne razilaze, situacija mirna"

Borislav Stefanović je večeras oko 22h rekao da je situacija u Leposaviću mirna, ali da se Srbi, koji su od sinoć na delu puta ka administrativnom prelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.
Šef pregovaraèkog tima Beograda Borislav Stefanoviæ sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom kod Leposaviæa (Tanjug)
"Ostaćemo ovde i tokom noći, a ujutro nas očekuje, nadam se, dogovor o prekompoziciji pravila za normalno funkcionisanje administrativnih prelaza na severu", izjavio je Stefanović.

On je još dodao da su, uprkos tome što je situacija trenutno mirna, okupljeni Srbi rešeni da ostanu cele noći i da dežuraju kako bi sprečili eventualne nove pokrete specijalaca kosovske policije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je večeras da su ljudi uznemireni zbog poslednjih dešavanja u toj opštini i da će ostati na blokadama do jutra, ali i narednih dana.

Lokalni Srbi su na nekoliko mesta postavili blokade na putu Ribariće- Kosovska Mitrovica prema administrativnom prelazu Brnjak, na kojem se nalaze pripadnici kosovske i Euleks policije koji kontrolišu saobraćaj.

U neposrednoj blizini stacionarani su i vojnici Kfor-a, koji su tu bili i ranije.

"Ne možemo biti večno indiferentni"

Premijer Kosova Hašim Tači održao je večeras vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je rekao da je jedini "naš cilj je bio i jeste uspostavljanje reda i zakona na celoj teritoriji naše zemlje".

On je Srbima na severu Kosova poručio da sinoćno i današnje delovanje nije upereno protiv njih, već je u interesu sigurnosti.

"Sinoćnja odluka nije bila laka. Bila je to teška i neizbežna odluka. Ne možemo biti indiferentni večno da jedan deo naše teritorije bude crna rupa. Ne možemo večno dozvoljavati ugrožavanje našeg suvereniteta", rekao je Tači.

"Nastojali smo da u dijalogu sa Srbijom rešimo mnogo praktičnih problema. Ali Srbiji ne dajemo pravo veta na uspostavljanju reda i zakona u Republici Kosovo", rekao je kosovski premijer.

Opširnije o obraćanju Tačija javnosti pročitajte u ovoj vesti.
Vozila ROSU na administrativnom prelazu (Tanjug)
Tači je ranije danas izjavio da se specijalna jedinica kosovske policije neće povući dok Granična služba Kosova ne počne normalno da radi na prelazima Brnjak i Jarinje.

Više osoba je danas povređeno na Kosovu u sukobima Srba i kosovskih specijalaca koji su u ponedeljak uveče pokušali da preuzmu prelaze sa Srbijom - Jarinje i Brnjak.

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao na prisebnost svih povodom akcije specijalnih snaga KPS-a na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati.

Ambasada SAD je saopštila da je potrebno najhitnije sprečiti eskalaciju situacije na Kosovu, osuđujući upotrebu sile sa svake strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: