Napad u Oslu opomena Evropi?

Jedan poznati ekstremista poručio je na Internetu da bombaški napad koji je izveden u centru Osla, predstavlja "lekciju" za evropske zemlje od mudžahedina.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

21:05

Default images

Prema poslednjim informacijama, u bombaškom napadu poginulo je sedmoro ljudi.

Prema navodima američke službe za praćenje islamističkih sajtova, ekstremista koji piše pod imenom Abu Sulejman al-Naser u poruci koju je postavio na šifrom zaštićeni forum Šumuk al-Islam naveo je da su ovi bombaški napadi "još jedna poruka koja stiže u evropske zemlje od mudžahedina".

Norveškoj, članici NATO-a, vođe Al-Kaide su do sada više puta pretile zbog njenog učešća u ratu u Avganistanu, a ova skandinavska zemlja učestvuje i u vazdušnoj kampanji u Libiji, čiji je lider Moamer Gadafi pretio da će uzvratiti napadima na Evropu.

Bombaški napad u Oslu dogodio se nešto više od godinu dana pošto su tri čoveka uhapšena zbog sumnje da su povezani s Al-Kaidom i da su planirali da izvedu napade na mete u Norveškoj.

Policija, međutim, za sada, nije potvrdila da li je reč o terorističkom napadu, niti ko bi mogao da stoji iza ovih eksplozija.

Smatra se da su eksplozije izazvale jedna ili dve bombe, koje su, možda, bile postavljene u automobil parkiran ispred vladinih zgrada, kao i da bi ovaj napad mogao da bude povezan sa pucnjavom koja je usledila nekoliko sati kasnije na ostrvu u blizini norveške prestonice, u kojoj je, prema medijskim izveštajima, ubijeno najmanje četvoro ljudi.

U međuvremenu, zbog smrtonosne eksplozije i pucnjave norveški premijer Jens Stoltenberg sazvao je hitan sastanak vlade.

"Večeras će se sastati nekoliko ministara", rekao je premijer koji će se sutra sastati i sa čelnicima glavnih političkih stranaka u zemlji.

Uhapšen napadač sa ostrva Utoje

Norveška policija potvrdila je da je uhapsila napadača koji je otvorio vatru na skupu podmlatka vladajuće partije na ostrvu Utoje kod Osla i da smatra da je ta osoba povezana sa eksplozijama koje su se dogodile nekoliko sati ranije u centru norveške prestonice.

Za sada nije poznato koliko je ljudi stradalo u pucnjavi na ostrvu.

Norveški mediji izveštavaju, pozivajući se na izjave svedoka, da je ubijeno najmanje 20 ljudi, a policija je odbila da da bilo kakvu potvrdu o broju žrtava i povređenih.

Nisu zvanično saopšteni ni detalji o napadaču, koji je na skup došao obučen u policijsku uniformu, ali je policija saopštila da pokušava da rekonstruiše pucnjavu koja se dogodila na ostrvu, kao i da ne može da potvrdi da li je u njoj učestvovalo više napadača, javio je AP.

Prema izjavama očevidaca koje prenose mediji, napadač je došao na skup prerušen u policajca i rekao da se tu nalazi kako bi se postarao za bezbednost nakon smrtonosne eksplozije u Oslu, u kojoj je, prema najnovijim zvaničnim podacima, poginulo sedmoro ljudi, a dvoje teško povređeno.

U međuvremenu, u četvrti u kojoj se eksplozija dogodila i u kojoj se nalaze sedišta nekoliko ministarstava i medijskih redakcija raspoređena je vojska, a policija je apelovala na stanovništvo u prestonici da izbegava velike skupove i ostane kod kuća.

Policija je ranije saopštila da su snažnu eksploziju prouzrokovale jedna ili dve bombe koje su, možda, bile postavljene u jedan automobil parkiran ispred vladinih zgrada, ali se još ne zna ko stoji iza napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: